DELA

På måndag startar Barnens litteraturdagar

Ungdomens litteraturdagar genomfördes veckan före Mariehamns litteraturdagar. Nu är det dags för Barnens litteraturdagar. I dag inleds dagarna som är fyllda av författarbesök i skolorna och som bjuder på utställning, föredrag och stor vimmelfest för hela årskurs fem. (På bilden författaren Laura Trenter.)
Först ut av de gästande författarna är Andri Snær Magnason från Island som i dag inleder sina skolbesök på Brändö och Lappo. De övriga författarna som besöker skolor runt om på Åland under veckan är: Anna Ribbing, Frida Nilsson, Laura Trenter, Peter Barlach, Peter Gissy, Ulf Sind, från Sverige, Åsa Lind, Ann-Christin Waller med illustratören Anni Wikberg, från Åland, Lene Kaaberbøl, från Danmark och Monica Vikström-Jokela, från Finland.
Utöver att författarna möter sina unga läsare under veckan medverkar de också i onsdagskvällens vimmelfest i stadsbiblioteket i Mariehamn.


Utställning, fyrbok
Även i år blir det en utställning i anslutning till barnens litteraturdagar. På tisdag kl. 18 är det vernissage i stadsbiblioteket på en utställning med barnboksillustrationer av illustratören Tiina Holmberg. I samband med vernissagen släpper Holmberg och författaren Raili Mikkonen också sin sin splitternya barnbok om fyrar – ”Fyrar, ohoj!” som Finlands fyrsällskap sett till att kunde komma ut också på svenska.
Lina Antman, som är projektledare för barnens litteraturdagar, berättar att samtliga skolor på Åland kommer att få några exemplar av boken. Detta möjliggörs genom en donation av Lions Club Mariehamn som sett till att 150 exemplar av fyrboken köps in till Åland.
Fyrboken är skriven som en barnbok, med huvudpersonerna Mona, en fiskmås, och Ville, en ung säl, som tillsammans ger sig ut för att utforska fyrar.


Peter Barlch om sorg
Även i år ordnar man under dagarna en föreläsning med inriktning på föräldrar och andra vuxna. På torsdag, som firas som världsboksdagen, kan man mellan kl. 19 och 20 lyssna till författaren och skådespelaren Peter Barlach i stadsbiblioteket. Tema för hans föreläsning är barn och sorg.
– Föreläsningen är gratis och öppen för alla intresserade, säger Lina Antman som hoppas att många skall möta upp.


Barnextra på tv
Barnens litteraturdagar kommer också att synas i tv-rutan. Under veckan kommer tv-kanalen Åland 24 också att göra extra insatta barnprogram varje kväll och också följa det som händer i skolorna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax