DELA

Orkester firar med utställning

Ingvard Liewendahls originalskisser från 1972, drillflickornas paraddräkt och orkesterskjorta i rött jeanstyg.
Bland annat detta kan man se när jubilerande Mariehamns ungdomsorkester ställer ut uniformerna man burit genom åren.
Tillsammans med några andra orkestermedlemmar har Iréne Liljegren gjort en djupdykning i Mariehamns ungdomsorkesters förråd och klippböcker. Resultatet är en liten utställning som visas i stadsbiblioteket fram till 40-årsjubileumskonserten den 13 mars.
– Det här är ett sätt att visa historiens gång. Eftersom det troligen inte kommer att bli någon skriven historik så visar vi det via kläderna istället, säger Iréne Liljegren.


Guldband över axeln
I utställningen presenteras de olika årtiondenas orkesteruniformer tillsammans med informativa texter om hur och när uniformerna använts.
– Här visar vi till exempel en vit notväska som alltid skulle bäras på vänster axel på paraddräkten. Och de här banden, som också alltid satt på vänster axel, visade hur länge man varit med i orkestern, berättar Iréne Liljegren, som själv varit medlem i ungefär 30 år.
Med på utställningen finns även både drillflickornas paraddräkt, som elever på yrkesskolan sydde 1973, och flaggflickornas paraddräkt som kom några år senare. Nuförtiden finns varken drill- eller flaggflickor i orkestern.
– Det kunde säkert finnas ett intresse, men det var flera orsaker till att vi slutade. Dels var det svårt att hitta ledare och därtill var det svårt att hitta lämpliga tillfällen för dem att uppträda. Vi paraderar ju inte så mycket numera, säger Iréne Liljegren.


Vikingaskepp
Gemensamt för alla uniformer är Mariehamns ungdomsorkesters emblem, som alltid funnits med på något sätt. Emblemet ska föreställa en lyra i form av ett vikingaskepp.
– Det står ingenstans, men en medlem minns att Ingvard berättat det, säger Iréne Lindegren.
Med i utställningen finns även en kopia på det allra första bladet ur orkesterns klippbok. På ett maskinskrivet A4-ark berättar Ingvard Liewendahl om bildandet av orkestern. Hur allting ”begynte i september 1968” då en orkestern kom till bestående av åtta-tio elever från, i huvudsak, klass 6 i Övernäs skola, där grundaren och sedemera dirigenten Ingvard Liewendahl var lärare.
Samma höst hade orkestern sina första spelningar, på lärar- och föräldramöten. Hösten 1969 hade orkestern redan över 20 medlemmar.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax