DELA

Omtumlande med Vivakören

Konsert: Vivakörens 20-årskonsert med musikföreställningen ”Tusen och en natt”. Ulfsby gård, stensalen, lördagen den 27 oktober.
Det är alltid med en viss spänning man går på en jubileumskonsert, så även nu, då Vivakören under ledning av Lena Svartström släppte loss i Ulfsby stensal.
Namnet på föreställningen, ”Tusen och en natt”, lät en ana att något ovanligt var på gång. Det första man lade märke till vid intåget var dräkterna. Det måste ligga ett oerhört arbete bakom de glittriga och främmande dräkterna, där inte en var den andra lik.


Koreografi
Någon traditionell uppställning enligt stämmor blev det ej heller, utan koristerna verkade placera sig där det fanns plats. Nothäftena under näsan lyste befriande med sin frånvaro. De skulle för övrigt ha varit enbart till besvär, för tro inte att flickorna stod kvar på platsen där de hade ställt sig vid intåget, Nej, nu började en uppvisning som inte är helt vanligt inom körsången. Körer brukar inte vara speciellt bra på koreografi, men Vivorna bjöd på ständiga rörelser som komplement till och belysning av sångerna, vilka ytterligare varvades med texter och poesi.
Programmet var växlande, från bestämd vandring (germanska folkvandringen?) till trolsk stämning och kärlekens röda tråd. En del sånger gav en stämning av vemod, speciellt ”Dio del cielo” (Himmelens Herre).


Något för alla
Summan av det hela var att ingenting var som det brukar vara. Sång bygger på känslor och här fanns något för alla – det är fritt att känna som man vill. Programmet är så otraditionellt, ja nästan omtumlande, att det blir svårt att ta till sig allt på en gång. Man får hoppas att det blir da capo. Det vore nämligen synd att lägga ner en produktion som man jobbat så länge och intensivt med.
För övrigt kan man med fördel ta del av programmet på nytt, det kommer att kännas bara bättre så. Det finns ett talesätt som säger: ”Låt alla blommor blomma!” Vivorna blommade verkligen i ”Tusen och en natt”!

HARRY BLOMQVISTFotnot: Kören ger en reprisföreställning i Margaretagården i Mariehamn fredagen den 9 november kl. 19.