DELA

Oliver kan allt om Star Wars. Nu ställer han ut

När Nyan kommer till biblioteket i Hammarland demonstrerar Oliver Lehtinen sina ljusstavar för en imponerad skara lågstadieelever. Han har just öppnat sin utställning med Star Wars-prylar i biblioteket.
Oliver är samlare och Star Wars ett av hans stora intressen.
– Jag kommer nog att hålla på med Star Wars hela livet, säger Oliver när det blir tal om rymdserien tilltalar några speciella åldersgrupper.
Och han är inte ensam. Av dem som var unga när George Lucas skapade sin första Star Wars-film för drygt trettio år sedan är det många som fortfarande lever med denna futuristiska rymdvärld och genom åren har yngre åldersgrupper kommit till.
– För Star Wars blir man aldrig för gammal, menar Oliver Lehtinen som själv hunnit fylla 27.
Det handlar inte bara om ett fantastiskt rymdäventyr utan filmerna, berättelserna, säger också mycket om den värld vi lever i just nu, menar han.


Massor med prylar
Kring Star Wars, och de sex filmer som gjorts på temat, har det skapats en hel värld av rollspelsutrustning, byggsatser och färdiga samlarprylar av olika slag. Byggsatserna kan vara nästan hur vidlyftiga som helst.
– Byggsatsen för Death Star – dödsplaneten – innehåller tiotusen delar, berättar Oliver.
Själv är han dock ingen riktig byggare. Bara några få byggen har han i sin samling. Däremot har han genom åren skaffat sig en hel del färdiga rollfigurer – Star Wars-krigare – och modeller av olika vapen ur serien, så kallade lightsabers.


Fortsätter fascinera
Han berättar att han såg de första Star Wars-filmerna redan som barn men intresset vaknade på allvar först i de lägre tonåren.
Att han fastnade för Star Wars tror han beror mest på att det är en så välberättad historia som inte upphör att fascinera. Han har förstås också böcker och seriemagasin med Star Wars och givetvis alla filmerna. Utöver spelfilmerna finns ett par animerade och nu är en spelad action-serie också aktuell.


Sand från ökenplanet
Ett bevis för hans stora intresse är väl att det i en av montrarna i utställningen finns ett ökenlandskap med olika Star Wars-figurer. Det är riktig ökensand från en plats i Tunisien där en av filmerna – som handlar om en ökenplanet – spelades in.
– Jag tog hem lite sand i vattenflaskor när jag besökte platsen för inspelningen, berättar Oliver.


En rymdopera
George Lucas skapelse Star Wars har ibland kallat en episk rymdopera. Den sista filmen hade premiär 2005. De sex filmerna har spelat in miljarder dollar i biljettintäkter och anses vara den tredje största ekonomiska filmframgången någonsin, efter James Bond och Harry Potter.
Utställningen i Hammarlands bibliotek pågår en månad framåt och kan ses under bibliotekets öppettider.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax