DELA

Öländsk rundtur för museivänner

Önningebymuseets vänner gjorde förra helgen en bussresa till Öland. Man såg bland annat museer och utställningar. Hela 53 medlemmar deltog. (På bilden Börge och Barbro Kamras, som driver muesum.)
– Det blev en resa i strålande solsken med konst, historia och natur som ingredienser och överallt tog gamla Ålandsbekanta emot på ett varmt och gästvänligt sätt, berättar Kjell Ekström som var reseledare.
Första anhalten var Västervik där Rune Engelbrektson mötte upp – författare och recensent som besökt Önningebymuseet flera gånger. På Öland besöktes Vida museum utanför Borgholm, ett museum som Börge och Barbro Kamras driver. Kamras har ett Ålandsförflutet och har även arrangerat utställningar på Ålands konstmuseum.
– Barbro Kamras guidade engagerat gruppen i museet och i restaurangen där lunchen intogs prydde stora målningar av Johan Scott väggarna. Museet visar ständigt en utställning med verk av glaskonstnärerna Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien samt måleri av konstnären Ulf Trotzig.


Sång och dikt
Dessutom visas tillfälliga specialutställningar. Vid besöket på Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan fungerade Göran Andersson som ciceron. Han läste även dikter och sjöng vid supén på Fågel Blå invid Ottenby naturum.
– Det hela blev en oförglömlig kväll.
Solliden, Borgholms slottsruin, Ottenby galleri och kungsgård besöktes även liksom Kalmars hypermoderna konstmuseum. På hemväg gjordes även ett besök i Påskallavik gästgiveri.


Ålandsvänner
– Föreningen ordnar varje år en vårresa och vi brukar försöka återknyta kontakt med Ålandsvänner där vi drar fram. Det ger kanske resan en extra krydda och jag tror att alla kände den där extra värmen som gamla Ålandsvänner sprider, säger Ekström.
I höst gör Önningebymuseets vänner en kortare resa till Dalarna med Anders Zorn och Carl Larson som tema. (jk)