DELA

Nu kommer 24 Strings igen

”Hoppas musikerna kommer igen, så att de som missade detta kan rätta till sitt misstag!” Så skrev Nyans recensent Stephan Kemetter efter konserten med 24 Strings i Ålands konstmuseum för ett år sedan.
Nu kommer gruppen igen. Förstärkt med sångerskan Johanna Grüssner. (Bilden från fjolårets konsert.)
Det är åländska Whatclub, violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola från fastlandet och cellisten Svante Henryson från Sverige som utgör 24 Strings. Whatclubs ordinarie besättning är gitarristerna Richard Palmer och Jochum Juslin samt kontrabasisten Kjell Dahl.
På fredag, den 9 oktober, kl 19 kan man höra dem igen. Den här gången i Alandica och med sångerskan Johanna Grüssner, som gäst.
Arrangör är denna gång föreningen Vård i Livet som också arrangerar ett heldagsseminarium för sjukvårds-, skolpersonal och andra med högklassiga föreläsare på temat ”Barn och sorg” under dagen. Men konserten är en fristående del och är öppen för allmänheten. Biljetter kan bokas via e-post: info@vardilivet.ax


Succé senast
Richard Palmer berättar att projektet 24 Strings startade för drygt ett år sedan med konserten i Ålands Konstmuseum, då man i stort sett fyllde museets stora uställningssal med en entusiastisk publik på närmare 200 personer.
– Vår ambition är att kunna ge minst en konsert per år på Åland, och att förnya oss varje gång. Men grundkonceptet ligger fast; gruppen använder enbart akustiska sträng- och stråkinstrument. På så sätt får vi en motsvarighet till den klassiska musikens kammarensembler, och en enhetlighet i klangen, säger Palmer.


Olika musikstilar
Gruppen 24 Strings korsar fritt olika musikstilar med varandra. Latinamerikanska låtar och rytmer; samba, bossa nova, bolero, och tango blandas med trettiotalsswing.
Publiken kommer denna gång att få höra original av flera av gruppens medlemmar (Luolajan-Mikkola, Henryson och Palmer), men också av Antonio Carlos Jobim och Astor Piazzolla.
– I år har vi en ny repertoar, och vi har dessutom bjudit in Johanna Grüssner. Att valet föll just på Johanna är av samma skäl som instrumentalisterna valts ut. Dels har hon en underbar klang i sin röst, dels är hon öppen för, och van att korsa de musikaliska genregränserna, säger Palmer.


Aktiva musiker
Alla gästartisterna och också medlemmarna i Whatclub har många järn i elden just nu. Alla är på sina håll aktuella med konserter, turnéer, skivsläpp eller komponerande. Whatclub släppte, som bekant, sin debutskiva, ”Road to Kokkola” i juli.
Nu möts de på fredag kväll i Alandica för årets konsert med 24 Strings.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax