DELA

Vem vinner i år? Nöje betygsätter bidragen!

I morgon är det dags för final i Melodifestivalen 2009.
Finalen avgörs i Globen i Stockholm, och direktsänds i SVT1 kl 21.00-23.05. Nyans schlagerexpert David Lindström betygsätter de elva bidrag som tävlar om att bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest i Moskva i maj.
På bilden fjolårets vinnare Charlotte Perelli.

1. Måns Zelmerlöw
”Hope & Glory”
Upphovsmän: Fredrik Kempe (t & m), Måns Zelmerlöw (t), Henrik Wikström (m)
FEM STJÄRNOR
Måns suger. Jag menar att hans blick suger in varje kameralins så perfekt att vi blir trollbundna. Killen kan leverera vilken låt som helst och få den att sitta perfekt. ”Hope & Glory” är en kalkylerad produkt av herr Kempe. Den är uppbyggd på samma sätt som Charlottes ”Hero”. Men allt som Charlotte saknade, besitter detta proffsiga charmtroll. Vinstvarning!


2. Caroline af Ugglas
”Snälla, snälla”
Upphovsmän: Caroline af Ugglas (t), Heinz Liljedahl (m)
FEM STJÄRNOR
Filmad bakifrån står hon likt en jesusgestalt med armarna utsträckta mot folket. Låten är redan en klassiker. En härlig människa som ödmjukt sjunger ordet snälla hela 22 gånger. Låter sjukt. Och det är det också. Sjukt bra helt enkelt! Jag tappar hakan och hänförs varje gång. Och grejen är att hon kan skrälla rejält. FAVORIT!


3. Agnes
”Love Love Love”
Upphovsman: Anders Hansson (t & m)
TVÅ STJÄRNOR
Låten borde inte vara i final. Det är inget annat än en blek Mariah Carey-kopia med utslitna Motown-kryddor. Agnes är precis som Måns, en före detta Idol som har utvecklats till ett superproffs. Numret är som ett vakuumförpackat kaffepaket i guldfolie – det pyser lite när det öppnas men inte så mycket mer.


4. H.E.A.T
”1000 Miles”
Upphovsmän: Niklas Jarl (t & m), David Stenmarck (t & m)
TRE STJÄRNOR
Melodin sitter som en smocka. Men detta är inget annat än en vanlig schlager som lika gärna kunde ha sjungits av Carola – spetsad med lite gitarriff. Snäll svensk melodiös pudelrock med mammas snälla pojke vid mikrofonen. 1000 mil från riktig hårdrock. Titta på Finland, nästa gång.


5. Emilia
”Youre My World”
Upphovsmän: Emilia Rydberg (t & m), Fredrik ”Figge” Boström (t & m)
TVÅ STJÄRNOR
Det börjar med ett glas champagne. Ett härligt bubblande jazzigt Monica Zetterlund-stuk i versen. Sedan slutar det med en kyss av Motown-soul, där Emilias veka röst tyvärr inte riktigt kommer till sin rätt. Låten blir bara en sås som skurit sig. Eller en sufflé som sjunkit ihop.


6. Alcazar
”Stay The Night”
Upphovsmän: Anders Hansson (t & m), Mårten Sandén (t & m), Andreas Lundstedt (t & m), Therese Merkel (t & m), Lina Hedlund (t & m)
EN STJÄRNA
Sista pralinen i en ask. Man vill egentligen inte ha den, men tar den i alla fall och upptäcker att den är för söt och sliskig. Pappret var glittrigt, men innehållet ganska äckligt. I Sverige har de lekt för länge med de tre perfekta barbiedockorna. De får kanske försöka i Polen nästa år.


7. Sarah Dawn Finer
”Moving On”
Upphovsmän: Sarah Dawn Finer (t & m), Fredrik Kempe (t & m)
FEM STJÄRNOR
Sarah vill man bara omfamna. Hon väller ut känslor ur teve-rutan som en glödhet vulkan. Här behövs ingen hiss för att nå de högsta höjderna. Denna Titanic-ballad växer med en sprängkraft som dånar ända till Moskva. Jag gråter inte om popkungen Måns får ge tronen åt en verklig drottning.


8. E.M.D.
”Baby Goodbye”
Upphovsmän: Erik Segerstedt, Mattias Andreasson, Danny Saucedo, Oscar Görres
FEM STJÄRNOR
Aldrig hade något så här osvenskt hamnat i en Globenfinal om det inte vore för att det råkar vara tre Idol-killar på scenen. Utklädda till trollkarlar med hatt och stav har de roligt nog lyckats med tricket att trolla fram ett härligt kabaret-nummer direkt till final. Jag fullkomligt älskar melodin. E.M.D. är en hemlig kod: Eurovision. Moskva. Direkt!


9. Sofia
”Alla”
Upphovsmän: Dimitri Stassos (m), Henrik Wikström (m), Irini Michas (m), Nina Karolidou (t)
TVÅ STJÄRNOR
Precis som jag tippade blev Sofias ”grekiska” bidrag internationella juryns val till final. Men svenskar röstar aldrig på något som sjungs på annat än svenska och engelska. ”Alla” hade fått hela Grekland på fötter, men vi har hört detta förut i eurovisionen. Känns lite som mikrovärmd moussaka.


10. Molly Sandén
”Så vill stjärnorna”
Upphovsmän: Ingela ”Pling” Forsman (t), Bobby Ljunggren (m), Marcos Ubeda (m)
TRE STJÄRNOR
En ny stjärna är född, så ville stjärnorna ha det. Högt där ovanför blev det bestämt. Som en söt liten snödroppe spirar Molly i den mäktiga melodifestivalen. Låten är däremot smörig, men Molly kan smälta smör med bara blicken. Många kommer inte att kunna låta bli att plocka upp sin mobiltelefon och rösta.


11. Malena Ernman
”La voix”
Upphovsman: Fredrik Kempe
FYRA STJÄRNOR
Jag har sett så många exempel på dålig opera-pop i eurovisionssammanhang och brukar få utslag. Jag hatar pretentiöst Il Divo-tjafs. Kempes egen Vincero var ett undantag och här är ett exempel till, signerat av Kempe som med Malenas sprittande glada framförande faktiskt funkar friktionsfritt. Shampagne please!

DAVID LINDSTRÖM