DELA

Vampiga vampyrer och vardagliga varulvar

Vampyrälskare har funnits sedan urminnes tider, men nu har de blivit main stream.
Nöje har träffat gänget som fnyser åt dem som tror att vampyrer kan glittra och som själva har Bram Stokers Dracula som sin bibel.
Bitmärken på halsen, ljusskygga blekansikten och mörka kistor. Vad är så lockande med de blodsugande vampyrerna egentligen? Det senaste året har det praktiskt taget regnat ner nya tv-serier och filmer fulla med vampyrer i olika former. Filmen Twilight och tv-serien True blood är bara två exempel.
– Det är tanken på odödlighet och evig ungdom som är tjusningen, säger Jenny Lindgren.
Men om vampyrer har evigt liv råder det delade meningar om i roman- och filmvärlden. Och är det så att om man blir biten av en vampyr så blir man en själv? Därom tvista de lärde. Det åländska vampyrgänget menar att det finns olika teorier och bilder av vad en vampyr är, men boken Dracula som skrevs av Bram Stoker 1897 beskriver enligt dem den mest naturtrogne vampyren.
– Om vampyrer skulle finnas på riktigt alltså, säger Ida Gäddnäs.
Finns de inte på riktigt då?
– Ja, tills motsatsen är bevisad tror vi det, menar alla utom Ida som är mer tveksam.
Är det inte så att vampyrtrenden håller på att övergå i varulvstrend?
– Ja jag är mer intresserad av varulvar, säger Kristofer Eriksson.
Vad är skillnaden mellan vampyrer och varulvar?
– Varulvarna ser ut som vanliga människor och kan leva i solljus, men de kan anta formen av en varg. Jag känner mig som en varg själv, jag älskar natten och vill yla när det är fullmåne. Och trots att jag är vegetarian kan jag bli sugen på rått kött, säger Kristofer.

Vampyr-wannabes
Resten av gänget suckar när jag säger ”vampyrtrend”. Själva har de fascinerats av vampyrer sedan lågstadiet och tycker att det dykt upp för många vampyr-wannabes nu. Filmen Twilight, som baserar sig på boken Om jag kunde drömma, är en av orsakerna till masshysterin och kan delvis beskyllas för den ”felaktiga” bild folk fått av vampyrer.
– Vampyrer kan inte få barn och de kan definitivt inte glittra! säger Alva Gäddnäs. Twilight är för ungdomar som tycker att vampyrer är heta.
Gänget vill gärna ha kvar bilden av den gammeldags, romantiska vampyren som kysser kvinnan på hand. I dag är vampyrerna alldeles för blodtörstiga.

Vacker film
Moderna vampyrhistorier som Tomas Alfredssons guldbaggevinnare Låt den rätte komma in, och True Blood, med svenske hunken Alexander Skarsgård i en av rollerna, är det bara några av dem som sett.
– Låt den rätte komma in är en vacker film och de har fattat att vampyrer måste be om lov innan de går in i någons hus, säger Alva.
– Det är kul att de experimenterar med vad som skulle hända om vampyrer bosatte sig i vanliga samhällen i True blood, säger Ida.
Vampyrer förknippas ofta med en erotisk laddning och både i äldre litteratur och nya tv-serier gestaltas de som sexiga och aningen manipulativa.
Om en vampyr gick förbi här nu, vem skulle frivilligt bli biten?
– Jag, säger Sofie Lyngander direkt. Jag ska åka till Transsylvanien och träffa en vampyrpojkvän.
Vill ni själva bitas ibland?
– Nä blod smakar blä, säger Alva.
– Jag kan nog bli lite sugen om någon råkar skära sig, säger Sofie. Men det finns ju folk som sover i kistor och dricker blod, då går man lite för långt.

Lär inte ändras
Många tycker att vampyrgänget är konstiga och skakar på huvudet när de går förbi.
– Man blir sårad ibland men varför skulle vi ändra på oss för deras skull? säger Ida.
Kommer ni alltid att älska vampyrer?
– Vissa säger att det är en fas, men jag är 21 år nu och har haft intresset sedan lågstadiet så det lär inte ändras i första taget, säger Danella Moring.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax