DELA

Tre akter klara för Island in the Sun

I månadsskiftet juli-augusti ordnas musikfestivalen Island in the Sun på Jurmo. I går släpptes de första artisterna: David Sandström Overdrive, Skilla och Oriel Joans.
– De har rykte om sig att vara bra liveband, säger Ronnie Madison i festivalledningen.

Förra sommaren ordnades för första gången en musikfestival på Brändö Jurmo. I sommar, den 31 juli till 1 augusti, är det dags igen och i går presenterades de första banden för årets festival.
– Vi har haft mycket diskussioner på våra möten och vi har lyssnat på flera olika band. David Sandström ville vi ha för att de har ett rykte om sig att de ska vara väldigt bra live och det har Skilla också, plus att de har en sångerska med en väldigt speciell röst. Vi har letat efter något speciellt, säger Madison.
I och med att tre band nu är klara säger Madison att en viktig pusselbit har fallit på plats.
– Totalt ska vi ha sju till åtta band, åländska, finska och svenska. Vi offentliggör dem kontinuerligt under våren, kanske vi släpper något lite större senare.

Åländskt popsnöre
Av de tre band som är klara för festivalen är ett faktiskt halvåländskt. Lars Bomanson med bakgrund i Zadkin och Pekka Pörtfors bidrog under många år till den åländska musikscenen innan de flyttade till Stockholm och bildade Oriel Joans, bandet som sedan 2007 har arbetat med att förfina sitt popsound och fokuserat på att utvecklas som band.
– De har nytt material på gång, lite somrigare låtar som passar bra med sol och hav, säger Madison.
Nyligen tappade Oriel Joans en av sina gitarrister då Andreas Hagman lämnade bandet.
– Det visste vi inte när vi bokade dem men enligt Lars är det inget problem, säger Madison.
Förutom spelningen på Jurmo kommer Oriel Joans även att spela i Paris och Stockholm i sommar. Vill du lyssna på dem besök deras hemsida http://www.myspace.com/orieljoans

Trummis i Refused
Vad gäller David Sandström behöver han knappast någon närmare presentation. Ända sedan han återfanns bakom trummorna i Refused har han varit en av Sveriges intressantaste låtskrivare och musiker. Bandet David Sandström Overdrive, har under de senaste åren blivit kända som ett av Sveriges absolut bästa liveband. Du kan lyssna på dem på http://www.myspace.com/davidsandstromoverdrive
Slutligen är tjejbandet Skilla klara för Jurmo. Bandet består av fem malmötjejer som spelar något som de själva kallar för alternativ rock, en blandning av rock, folk och pop.
– Skilla kommer till Island in the Sun eftersom det är ett band som verkligen har lyckats skapa sin egen stil genom att blanda många olika musikaliska influenser. Något som passar perfekt ihop med festivalens strävan efter variation, skriver festivalledningen i ett pressmeddelande.
Skilla har förstås också en myspacesida. Kolla in den på adressen http://www.myspace.com/skillaswe

Kulturområde
I fjol besökte ungefär 350 personer Jurmo för att se sju band spela på festivalscenen. I år räknar arrangörerna med att ungefär 500 tar sig ut i skärgården.
– Totalt kommer det att bli ungefär sju åtta band i år. Men vi utökar festivalen på andra sätt, till exempel kommer vi att ha ett kulturområde där folk till exempel får uppträda eller ställa ut konst. Där kommer kanske även mindre band att kunna spela. Det är tänkt att det ska vara aktiviteter där mellan spelningarna, så att det alltid händer något, säger Madison.
Biljetterna till Island in the Sun släpps i slutet av maj. Tills dess kan du hålla koll på artister och nyheter på festivalens hemsida: http://www.islandinthesun.nu

MALIN LUNDBERG


malin.lundberg@nyan.ax