DELA

Sista chansen i uppdrag granskning

Nu har vi kommit fram till den spännande Andra Chansen. Det är dags att plocka ut de sista agnarna ur vetet. Åtta melodier är redan i final. På lördag ges ytterligare tre bidrag plats i den stjärnspäckade Globen-finalen om en vecka.
En artist som kommit så här långt har fått gå igenom följande: Av cirka 3.000 inskickade bidrag valdes 32 ut att tävla i Melodifestivalen. I varje delfinal på åtta bidrag gick först fem vidare, sedan blev det fyra som duellerade. De här artisterna klarade alla steg, utom det sista. De förlorade duellen.
I morgon ska de duellera två gånger till för att nå Globen. Det innebär sju kritiska granskningar. Vilken pärs! Och inte nog med det. Skulle det vilja sig så illa att de förlorar den sista duellen finns det fortfarande en möjlighet att nå final. Den internationella juryn väljer ut det elfte finalbidraget. En nionde granskning.
Snacka om lång och snårig väg till Globen. Det börjar likna mer ”Uppdrag granskning” än meloditävling.
Hur går det då på lördag? Låttexterna avslöjar.

Scotts:
Jag tror på oss (det är nog bara Scotts som gör det)
Sarah Dawn Finer: Moving on
I den första duellen tävlar Scotts klämkäcka svärmorsdrömmar mot en mastodontorkan i turkiska tyger – Sarah Dawn Finer. Hon behöver sannerligen ingen hiss för att få den här Titanic-balladen att lyfta. Sarah moves on.

Lili & Susie
: Show me heaven
BWO
: You´re not alone
Uppåt vill också systrarna Päiviranta. Gimme, gimme, gimme, show me heaven sjunger de. Och visst vill vi ha våra finska barbiedockor i finalen. Årets enda riktiga gamla schlager. Bara att älska. BWO:s sömnpiller till ballad glömmer vi så gärna. You´re not alone, Alexander Bard. Det finns många som misslyckats i melodifestivalen. Ett fjärde försök med kaxig attityd och nasalt sjungande räcker.

Amy Diamond
: It´s my life
Starpilots:
Higher
Det här är den svåraste duellen att gissa. Två fåniga bidrag mot varandra. Amy tycker att det är hennes liv att stanna vid fjorton. Hon är äldre än Molly Sandén men vill vara Shirley Temple ännu en gång. Det är inte gulligt längre. Star Pilots har en sångare från Närpes som får sjunga ensam. Med sig har han fem Ken-dockor i sparkdräkter som gör en lustig koreografi. Higher, sjunger de. Okej det blir väl avancemang för Starpilots. Upp till rymden med dem.

Rigo & the Topaz Sound feat. Red Fox
: I got you
Caroline af Ugglas
: Snälla, snälla
Vem kan motstå att lyda en liten kobent uggla i turkosa läderstövlar som ber och bönar snälla, snälla, snälla. Inte jag. Orden går in i hjärtat. Årets ärligaste och härligaste bidrag belönas. Då hjälper det inte att Rigo and the röda räven med toppljudet (eller vad de nu heter) har uppfunnit Mambo nr 8 och att den är minst lika medryckande som Mambo nr 5. Caroline vidare.

Om det går så här har vi systrarna Päivärinta mot Sarah. Trodde tidigare på Lili & Susie, men nu vettef%u2026n hur det går. Magkänslan lutar mot Sarah.
Jag hoppas ändå på Lili & Susie för då väljer den internationella juryn Sarah Dawn Finer. Annars väljer de Sofia med den grekiska låten. Och då missar vi ju Ugglas i Globen.
Starpilots eller Amy får möta Caroline i den sista duellen. Den vinner Caroline af Ugglas lika lätt som man nackar en höna.