DELA

Hur vuxen är du?

Alla drabbas vi någon gång mer eller mindre av åldersnoja. Ve och fasa, har du fyllt 20 år? På kanten till döden – 30 år? Eller kanske är du en av dem som just nyupptäckt livet med dina nyblivna 40 år.
Vad tycker du till exempel om skriverierna om Rockoff?
Gör nöjes test och få äntligen fakta svart på vitt: så vuxen är du.
1. Du inser att det är länge sedan dina vänner var över på middag. Så du bestämmer dig äntligen för att ta tag i saken. Hur går du till väga?
A) Du SMS:ar och MSN:ar gänget kvällen innan. Följande förmiddag åker du till Jomalas butiker och köper förgräddade vitlöksbaguetter, köttfärssås, tomatkross, spaghetti och glass. Du anser att det är umgänget som är det viktiga, inte vad ni äter.
B) Du ringer, eller om du har god tid – skickar kort, till alla vänner som du vet har en partner och ber dem att i god tid höra av sig om de kommer eller inte. Du tvättar och stryker linneduken med de matchande servetterna, putsar kristallglasen och börjar förbereda långkoket tidigt på morgonen. Ingredienserna är alla svåruttalade och gräver djupt i din plånbok men du vill inte att någon ska missförstå dina köksfärdigheter.
C) Du mejlar några dagar innan och skickar sedan iväg en påminnelse-SMS till dem som inte hört av sig. På menyn står toast skagen, entrecôte med bakad potatis och hallonsorbet. Enkelt och lite lyxigt. Dagen till ära har du inte bara köpt nya servetter, utan också ett par bag-in-box.

2. Japp, middagen blev kanonlyckad. Vid elvatiden börjar ni prata om att dra vidare ut på krogen och någon ringer en taxi. Vad händer sedan?
A) Taxin anländer vid halv tolv och ni åker till Indigo där du beställer ett glas vitt. Ditt sällskap slår sig ned vid ett bord och där blir du sedan sittande till ungefär klockan ett då folk börjar dra dig i skjortärmen för utgång längre österut mot Arken. Du funderar på den ostädade lägenheten och bestämmer dig för att ta en taxi hem.
B) Jag påpekar att det är väl tidigt att åka ut och plockar istället fram kortleken och kör igång ölspelet. När stämningen är som bäst ett par timmar senare bestämmer vi oss för att det är dags att dra till Arken. I kön gnäller du över att det är kallt och att inträdet är dyrt, men väl inne är du nattklubbens drottning och drar några hejdlösa moves på dansgolvet.
C) Vid halv tre, efter att både Petter och Lotta kräkts varsin gång, kommer vi på att vi måste skynda oss om vi ska hinna ut. Väl på krogen beställer jag en bricka med shots för att få igång gänget innan vi snabbt splittras för att kika på vilka som hittat ut i natten. När staben blinkar med lamporna börjar du skräna om en efterfest. Den som du själv förmodligen håller.

3. Din barndomskompis berättar att hon/han ska gifta sig. Hur reagerar du?
A) ”Pax för att vara toastmaster!”
B) ”Herregud, är du från vettet?”
C) ”De arrangerar bröllopsmässa snart, ska vi gå och få inspiration?”

4. Rockoffdebatten är tillbaka i tidningsspalterna. Torget, Mariepark eller kanske Brändö? Vad tänker du när du ser rubrikerna?
A) Det är klart att det ska ordnas ett arrangemang för ungdomarna, de händer inte så mycket för den målgruppen resten av året. Trist bara att närboende inte har något val.
B) Rockoff – schmokoff. Det är ju ändå inga vettiga artister där, jag drar hellre till Roskilde och kollar på riktiga band.
C) Klart som fasen att Rockoff ska tillbaks till Torget! Jag var ju jämnt där när det ordnades och hela stan livades upp. Och så kan man ju om inte annat grunda med lite gratisunderhållning i Stadshusbacken.

5. Du har sparat lite pengar och bestämmer dig för att satsa dem på en välbehövlig resa i slutet av sommarsemestern. Vart bär det av?
A) Jag raggar med mig mina närmaste vänner och satsar på en billig charter någonstans där det finns mycket sol, uppvärmda poolar och billiga drinkar. Förhoppningsvis ska inte sistnämnda bidra till att vi glömmer allt för mycket av vår semester.
B) Jag och någon vän drar till New York eller London med en rejäl shoppingkassa i bagaget. Tanken är att hinna njuta av lite sevärdheter samtidigt som vi fyndar billiga väskor, skor och jackor. Och så vill vi naturligtvis se vad nattlivet har att erbjuda.
C) Det blir nog Rom, Nice eller kanske Zagreb. Jag och min partner vill äta gott, njuta av kulturen och smaka på andra städers historia. Att lämna den åländska sommaren för en grekisk dito lockar inte nämnvärt, det finns bättre saker att satsa pengarna på.

6. Din familj klagar över att ni ses allt för sällan. Vad är din ursäkt?
A) Ses för sällan? Jag är ju där och käkar allt som oftast! Perfekt att glida över efter skolan eller jobbet och käka morsans köttbullar innan jag möter upp gänget för kaffe på stan.
B) De måste ju begripa att du har ett eget liv att sköta. Jag ringer ju ändå nästan varje dag och hör hur det är med dem.
C) Det är en kollektiv missuppfattning att man måste visa tacksamhet till dem som fött upp en. Det är ju inte som att jag hade något val. Och vi ses visst. Då och då.

7. Du har bestämt dig för att få utlopp för din kreativa ådra och låta världen ta del av ditt fantastiska jag genom en blogg. Vad handlar den om?
A) Det beror lite på vad som är aktuellt i mitt liv just då. Men allt för privat är jag inte, utan jag kommenterar gärna både lokala och internationella händelser. När jag börjar bygga hus eller liknande kommer nog det att följas upp där.
B) Mig och mina polers galna upptåg, hur det går i skolan/på jobbet samt annat smått och gott. Jag tror en blogg blir bättre om man skriver rakt inifrån, så det är mycket känslomässiga berg- och dalbanor. Det är skönt att kunna skriva av sig någonstans.
C) Jag har ett fast tema så man vet vad min blogg handlar om. Det finns så oherrans många i cyberrymden, så det gäller ju att sticka ut lite. Men det är klart att det kan ramla in något roligt test eller en knäpp länk någon gång.

8. Nog för att livet är hyfsat just nu, men du har ändå en tuggande oro om vad framtiden bär i sitt sköte. Det är dags att strukturera och fundera, hur går du till väga?
A) Internet är min bästa vän och i smyg kollar jag hela tiden efter roliga kurser och utmanande jobb. Tanken är väl att jag ska bryta banan ganska drastiskt snart, jag tror bara att förändringar är bra då och då.
B) Årsbudgeten ligger redan klar sedan början på januari, och där finns inte utrymme för så mycket utsvävningar. Men jag har planerat in lite shopping i Stockholm och på jobbet har de pratat om en eventuell omorganisation. Så visst händer det grejer.
C) Framtiden är ju den där semestern i ovan nämnda fråga. Bara jag har ett mål på färden som avviker från ekorrhjulet är jag nöjd.Facit (tjuvkika inte)
1. A) 0 poäng, B) 10 poäng, C) 5 poäng.
2. A) 10 poäng, B) 5 poäng, C) 0 poäng.
3. A) 5 poäng, B) 0 poäng, C) 10 poäng.
4. A) 10 poäng, B) 5 poäng, C) 0 poäng.
5. A) 0 poäng, B) 5 poäng, C) 10 poäng.
6. A) 0 poäng, B) 10 poäng, C) 5 poäng.
7. A) 5 poäng, B) 0 poäng, C) 10 poäng.
8. A) 5 poäng, B) 10 poäng, C) 0 poäng.

60-80 poäng
Det spelar ingen roll om du hamnat här och är 19 år. Du är onekligen vuxen. Jättevuxen. Och det är ju fina fisken om du känner att du hunnit uträtta allt det där som du en dag ska berätta för dina barnbarn om. Då är det bara att luta dig tillbaka och nicka överseende när dina kamrater berättar om sina eskapader. Men stå inte still bara för att du rädd för att halka.

20-40 poäng
Du inser att man inte kan vara unge för evigt och betalar dina räkningar i tid, ringer din mamma regelbundet och ser till att inte ringa in allt för många måndagar blir ”sjukdagar”. Det hindrar dig dock inte från att slå klackarna i taket, göra spontanresor till vänner utanför Åland och snacka skit om dem som klämmer ut kids innan de fyllt 25 år.

0-20 poäng
Har du passerat 30 år kanske du borde stanna upp och fundera vart du är på väg. Det finns många dörrar i korridoren, men kanske är det dags att gå rakt fram till den fikande gruppen i andra ändan. Är du under 20 år är det bara att gratulera! Enligt sägnen lever man bara en gång, och det är lika bra att börja skapa minnen för både dig och din efterlevande generation.