DELA

Grattis till examen, så klarar du festen!

I dagarna är det många som tar examen. Nöje lyfter på hatten och ber att få gratulera. Vår gåva till er, några tips för hur ni bäst klarar av examensfesten.
Skjutsen
Se till att boka en privatchaufför som kör dig vart än du vill åka. I alla fall om du bor på landet. Det kan ju leda till problem om du plötsligt upptäcker att hela tjocka släkten har hinkat in champagne på din mottagning och du står utan skjuts in till stan.
Taxi från Vårdö eller Geta är inte så kul, går på sisådär saftiga femtio euro.

Alkoholen
Om du vill vara säker på att du skall komma ihåg examensfesten är det kanske smartast att ta ett glas skumpa och sedan lämna alkoholen därhän. Tar du risken för minnesluckor är det de gamla vanliga tipsen som gäller. Drick varannan vatten, ät och sov ordentligt före och kör inte bil dagen efter. Att sluta när du har som roligast är också ett bra tips, så länge du besitter förmågan att avgöra att du säkert inte kommer att ha roligare om en timme än vad du redan har haft.
Värt att påpeka är också att rödvin på en vit klänning inte ser så elegant ut. Tillverka en haklapp av servetten eller håll dig till det vita vinet och champagnen, då kan du spilla bäst du vill.

Skavsårsplåstret
Ett måste, inte bara under examensfesten utan under hela dagen. Efter att en vän till er reporter flådde sina stackars fötter i ett par nya partyskor, lånade ett par dojor av en kompis och som tack blödde ner de lånade skorna har skavsårsplåstret fått en helt ny status.
En lång dag i nya skor slutar garanterat i skavda fötter och ömmande ben. Med plåster undviker du åtminstone det första.

Talet
Vill du att dina forna klasskompisar aldrig skall glömma din medverkan på examensfesten är ett tips att hålla tal. Vanligtvis är ingen särskilt bra på att hålla tal.
Där har du argumentet till varför just du skall hålla ett. Strunta i om de andra buar och ropar åt dig att sluta, det här är dina minuter i rampljuset.

Autograferna
Se till att signera varandras mössor. Vem vet, kanske någon i din klass slutar som president, fotbollsstjärna eller som ny skandaldrottning.
Då ångrar du dig nog om du inte bett klasskompisen i fråga att skriva ner några kråkfötter, kanske de blir mycket värda.

Taxi hem
På examensdagar brukar det inte vara lika bedrövligt svårt som nyår och juldagen att få tag på en taxi, men det skadar ändå inte att boka den lite grann i förväg. I och för sig gör det inte så mycket om du tvingas vänta utomhus den här årstiden, du lär ju inte frysa ihjäl.
Risk finns däremot att du flyter bort, i alla fall om helgen tänker bjuda på samma syndafall som början av veckan gjorde. Med det i åtanke kanske det är bäst att du släpar med ett paraply på festen också.

MALIN LUNDBERG