DELA

Åländsk design på modet

Med kollektionen ”Geometrische Sinnlichkeit” hoppas åländska Anna Hjerling på sitt stora genombrott i modevärlden.
Efter tre år på Beckmans modedesignhögskola i Stockholm visar hon på måndag upp sin examenskollektion på Berns.
Och i publiken finns representanter från modehusen i Europa som söker nya talanger.
Geometriska former, sidentyger, svart och elegant. Det är några av ledorden i kollektionen ”Geometrische Sinnlichkeit” som mariehamnaren Anna Hjerling arbetat fram under våren.
Just nu fixar hon med det sista innan den viktiga examensvisningen som hålls på Berns i Stockholm på måndag. Där kommer hon och de andra tretton tredjeårseleverna från Beckmans designhögskolas modelinje ha ögonen på sig från stor del av Sveriges och Europa modeelit.
– Så klart att jag gärna skulle prova på att jobba i något av modehusen i Paris. De som ligger närmast min design är nog de japanska modeskaparna typ Issey Miyake. Så visst har man förhoppningar om framtiden eftersom Beckmans modevisningar brukar vara bra på att locka till sig uppmärksamhet, säger Anna Hjerling.


Plagg som kollapsar
Ett genomgående tema i kollektionen är de tubformade plaggen som sällan har en fram och en baksida utan snarare är 3-dimisionella. Ett drag hon menar är typiskt också i den japanska designen.
Att hon valt just det uttrycket tror hon beror på att innan hon satsade på mode så utbildade hon sig till arkitekt. Att hon därför fortfarande hämtar mycket inspiration från arkitekturen och att den kompletterar hennes satsning på mode. Och det är just nu på mode den fortsatta satsningen ligger eftersom det ger henne friare händer.
– Mode är mer en fantasivärld för mig där min kreativitet får påverka slutresultatet. För mig handlar både arkitektur och mode om volymer, rum och tomrum men skillnaden att nu när jag skapar får plagget lov att falla ihop, det gick inte i arkitekturen, säger hon.


För allmänheten
Veckan efter examensvisningen öppnar den sju dagar långa examensutställningen på skolan på Brahegatan 10 i Stockholm.dit också allmänheten är välkommen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax