DELA

Nobelpriset till Doris Lessing

– Hon brukar ibland omtalas som en ”Greene”, säger bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall när det står klart att Doris Lessing får årets Nobelpris i litteratur. Det hon syftar på är att vara en författare som, likt Graham Greene, ständigt var med i spekulationerna men aldrig fick priset.
– Visst är det roligt att det blev hon, säger Gustafsson Lindvall som verkar mycket nöjd med att det blev en författare som är känd, läst och efterfrågad, som fick prsiet.
– Se bara på hur mycket böcker Lise-Lott kunde plocka fram.

Famnen full
Hon syftar på Lise-Lott Ehrnstén, som så fort Horace Engdahl förkunnat vinnarens namn hade skyndat bort bland bibliotekshyllorna och återvänt med famnen full med böcker av Doris Lessing.
Samtidigt kontrollerar Leena Ulenius med bibliotekskatalogen Katruina och får fram en lista som visar att ett trettiotal titlar av den produktiva Lessing finns på biblioteken runt om på Åland. En stor del på stadsbiblioteket men mycket också på andra håll.

Gillar henne
Eva Gustafsson-Lindvall har själv läst Lessing genom åren, men inte de senaste av författarens böcker.
– Bäst kommer jag i håg de självbiografiska böckerna bland annat om hennes uppväxt i dåvarande Rhodesia och hur hon senare flyttade till England. De gillade jag verkligen.

Kattböcker
De senast utkomna romanerna av Doris Lessing som finns i de åländska biblioteken är ”Kärleksbarnet” från 2005 och ”Ljuvaste dröm” från 2003. Genom åren har hon också gett ut fler böcker om katter, den senaste som heter just ”Om katter” kom i fjol.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA