DELA

Nattsvart tragik med komiska poänger

Till den som tror att Kappsäcksteaterns uppsättning av Människor i solen, en pjäs av Jonas Gardell, är en vanlig dörrslängarfars säger jag bara: Glöm det.
Det här är en skickligt berättad historia om relationer som havererat.
I går bjöds press och radio på en förhandstitt i spellokalen Hammarbo. Regissören Synnöve Westerberg berättar:
– Pjäsen är säkert 20 år gammal, men det finns inget som känns föråldrat i den. Med stor människokännedom har Gardell mejslat fram karaktärerna, och ibland känner man igen sig själv och nästan skäms.
Människan är ett äckel, säger hon och skrattar. För mitt i allt det svarta, i kretsen av en djupt förtryckt kvinna och hennes kontrollerande översittare till man, en dominant fru till en aningslös och naiv man och deras bortglömda barn som har slutat tala, mitt i den här såriga och sedan länge cementerade avgrunden finns också komiska poänger – precis som i levande livet.
– Det här är en sann pjäs.

Proffsiga skådisar
Skådespelartruppen är rutinerad och professionell. Julia Westerberg, Anders Laine och Erik Lönngren spelar den ena familjen, Jan-Erik Berglund och Viveca Karlsson mannen och hustrun.
Gardells språk flyter och rullar, det är hetsigt och snabbt, allt hakar i varandra, orden bär hela tiden framåt. Det ställer stora krav på skådespelarna som kan sina repliker förbluffande bra. Jag kommer på mig själv med att snärjas allt hårdare, klumpen i magen växer och jag känner mig på något sätt förvirrad när smakprovet plötsligt är slut och regissören applåderar. Vad då, nu när det var så spännande?

Firar midsommar
Inramningen är en stugby där familjen och paret firar midsommar, utan att känna varandra innan. Till handlingen hör också en mystisk dam, spelad av Ann-Louise Fogelström, som också ska hyra stuga.
– Hon får fortsätta vara mystisk fram till premiären på fredag, säger Synnöve Westerberg som inte avslöjar mera om hur upplösningen blir – bara att slutet är oväntat.
Premiär är det på fredag klockan 19. Sammanlagt ges tio föreställningar.
– Den som vill se en intelligent pjäs med fantastisk text ska passa på och se den här, hälsar gänget.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax