DELA

Möten på många plan viktiga för författare

– Att skriva är ett eget sätt att finnas till. Att emellanåt få komma bort från det och prata och träffa folk är viktigt och roligt.
Det säger författarinnan Monika Fagerholm (till höger) som tillsammans med sin isländska kollega Kristin Omarsdottir har varit på Ålandsbesök för att just prata och träffa folk.
Monika Fagerholm och Kristin Omarsdottir inledde i onsdags den nya författarserien ”Orden i Norden” som arrangeras av Nordens institut. Serien går ut på att fyra kända finländska författare får bjuda in var sin nordisk kollega och Fagerholm valde alltså Omarsdottir.
– Vi träffades första gången på ett debutantseminarium som Nordiska rådet ordnade på Biskops-Arnö, berättar Monika Fagerholm.
– Det var ett mycket starkt möte både på det yrkesmässiga och det personliga planet.


Mycket gemensamt
Kristin Omarsdottir nickar instämmande och plötsligt handlar diskussionen om att se på solnedgången sittandes på en bil med en flaska Cointreau i handen. Så var det nämligen den gången på Biskops-Arnö.
Sedan dess har de två själsfränderna hållit kontakten. De har mycket gemensamt – de är jämngamla och debuterade ungefär samtidigt. De har båda hyllats och fått utmärkelser som representanter för den moderna romanen och för det språk de väljer att uttrycka sig med.
– Båda lyckas dessutom lyfta upp feminismen till något allmängiltigt som handlar om livet, säger Katarina Gäddnäs som var de två författarnas litterära värd under Ålandsbesöket.


Om bohemer
Fagerholm är för tillfället på slutrakan med fortsättningen av ”Den amerikanska flickan”, Omarsdottir skriver på något som hon kallar för en gammaldags roman om bohemer.
På frågan om de upplever allmänhetens förväntningar som krävande efter succéerna skakar de omedelbart på huvudet.
– Det är inga problem, tvärtom det är uppmuntrande!
Att få uppmärksamhet och att ha en extrovert roll som levande marknadsförare av sina böcker har de inte heller problem med.
– Det är bara roligt att vara ute och babbla, säger Fagerholm.


Ensamt ställe
– Skrivandet finns på ett annat ställe som man går till. Ett mycket ensamt ställe, säger Monika Fagerholm.
. – Att skriva är ett eget sätt att finnas till. Att emellanåt få komma bort från det och prata och träffa folk är viktigt och roligt.
I höst kommer Märta Tikkanen, Bo Carpelan och Claes Andersson och deras, tillsvidare hemliga, nordiska gäster.
Det är Katarina Gäddnäs som ursprungligen har kläckt idén till konceptet.
– Jag vill, med tanke på Nordiska litteraturpriset, visa vilka elefanter vi dansar med, säger hon.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax