DELA

Mellan himlen och havet

Att fota fåglar är inte svårt. Inte om man befinner sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Att komma dit kan däremot vara lite knepigt.
I kväll är det vernissage för Daniel Erikssons utställning ”Mellan himmel och hav” på Ålands museum.
Daniel Eriksson har sett till att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.
Av sammanlagt 20.000 naturbilder har fotografen Daniel Eriksson valt ut ungefär 365 foton. De ingår i boken När vågorna vaknar som Daniel Eriksson ger ut tillsammans med Petter Lobråten senare i höst. Av de 365 bilderna har han valt ut 72 foton som nu hänger i museets specialsal.
– Jag var tjänstledig i våras för att fotografera. Temat för fotonen är våren, fåglar och ytterskärsplatser, säger Daniel Eriksson som arbetar som fotograf på tidningen Åland.


Inte naturfotograf
Utställningen ”Mellan himmel och hav” är Daniel Erikssons tredje utställning på Ålands museum. Tidigare har han visat både öspelsfotografier och naturspeglingar.
– Jag är inte naturfotograf. Men jag gillar våren och fåglarna, man kan säga att jakten är ursprunget till allt.
Tidigare var han en ivrig vårfågeljägare, nu har han delvis bytt geväret mot kameran.
I våras tog han bilderna, ”hängde mycket i skärgården” och satt i gömslen för att fånga fåglarna i rätt sekund.
– Jag vill att det skall vara liv i bilderna. Jag har också försökt variera arterna, tidpunkten då jag tagit bilderna och innehållet. De foton jag valt till utställningen har ett flöde som passar ihop.
Liv och ljus, det är de två parametrarna Daniel Eriksson har jobbat med.
– Det knepiga med naturbilderna är att få det man vill att skall hända att hända. Sen är det inte svårt, man måste bara befinna sig på rätt plats vid rätt tid.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Vernissage för ”Mellan himmel och hav” ikväll klockan 18.00 på Ålands museum. Om en vecka på tisdag ger Daniel Eriksson en lunchguidning på utställningen.