DELA

Medis fyllt av konst och hantverk

Massor med konst och konsthantverk fyller nu Medis utrymmen i Kursgården i Mariehamn.
I kväll håller Medis en programafton i Stora salen och i kväll öppnas också utställningen som visar det bästa av den konstflit som utvecklats på Medis kurser under året. (På bilden från vänster: Ritva Wåge, Carina Johansson och Heléne Westerlund.)
Om någon eventuellt lever i den villfarelsen att Medis kursverksamhet mest handlar om lite hobbybetonad fritidssysselsättning så kan man varmt rekommendera den utställning som nu hålls i Kursgården. Det som möter besökaren är – om man beaktar att det trots allt handlar om kursverksamhet – verk av god kvalitet. Trevligt är också att det varje år finns en del helt nytt att ta till sig, i år bland annat sådant som glastekniken ”fusing”, och metallknyppling, tekniker som passar till exempel för smyckestillverkning.
På den första våningen möts man i år främst av alster från konst- och keramikkurserna medan textilkonsten och andra slöjdalster finns på våning två.


Ryskt tema
Konstläraren Aino Kivisaari berättrar för Nyan att man bland annat under året arbetat med Ryssland som tema och visar hur rysk ornamentik återfinns både i en del av akvarellerna och i keramiken.
Till de populäraste konstkurserna hör akvarellmålningen men i utställningen kan man konstatera att intresset räcker för många olika tekniker. Utöver akvarellerna finns kurser i bland annat oljemålning, pastell, akryl, modellteckning och grafik, samt även kalligrafi, ikonmåleri och scrapbooking. Fyra olika keramikkurser har man också hållit och även kurser i järnsmide, tiffanyteknik och skrotskulptur.
Och i en korridor högst upp i huset kan man studera en lång rad med teckningar efter levande modell.


Maja i USA
Vävläraren Barbro Laurén har mycket att förevisa och berätta om. Liksom tidigare år har hon byggt upp sin del av utställningen kring ”Ålands Maja”, ”moster Anita” och släktingarna från Amerika. Men nu med den skillnaden att bara moster Anita är hemma eftersom Maja åkt till Amerika för att hälsa på släktingarna.
– Moster Anita har i år försökt sig på en del ny teknik, förklarar Barbro och pekar på det halsband som Anita bär, tillverkat i så kallad fusingteknik, och på hennes metallknypplade örhängen.
Moster Anitas utställningsutrymme bjuder i övrigt på mycket vävalster, av en slump med en touche av femtiotal. Utöver det vävda finns här en hel del stickat, tovat och knypplat.
Mera vävalster, men även exempel ur olika träslöjds- och andra hantverkskurser, finns i rummet med prägel av Majas besök i Amerika. Bland annat har man arbetat med förebilder ur amerikanska textiltidskrifter. Möbeltapetsering som piffar upp gammalt och även en del nysnickrat bjuds besökaren på.


Matta för kyrkan
Ett blickfång i trapphuset är värt att stanna upp inför. Det är en stor trasmatta som vävkursen i Sund samarbetet kring för sakristian i Sunds kyrka. Hela kursen har varit involverad i planeringen och i klippningen av mattrasor, men själva vävarbetet har utförts av Ulla Berglund och Ann-Lis Heinonen.
Barbro Laurén och Aino Kivisaari är Medis heltidsanställda väv- och konstlärare men utöver dem har en lång rad olika timlärare varit engagerade i en del av de kurser som nu visar upp sig.


Programkväll
Utställningen håller öppet i kväll från kl 18 och kan sedan ses mellan den 6 och 14 maj, vardagar kl. 11-19 samt lördag och söndag kl. 12-18.
I kväll kl. 19 arrangerar Medis en programafton i Stora salen med ett program där det ingår mannekänguppvisning, stipendieutdelning, sång, seniordans och salsa samt folkmusik av gruppen Polkan går.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

FOTO: MAIJA PELLI (PRAKTIKANT)

foto@nyan.ax