DELA

Mångsidig sommar och höst på PQR

En ny roman av Leo Löthman, naturlyriska betraktelser av Håkan Kulves, en barnbok av Åsa Lind. Och en hel del till finns med i PQR-kulturs sommar- och höstutgivning. (På bilden Kulves.)
Nyan har redan tidigare noterat vårens faktabok av Nils-Axel Mörner. I ”Vårt eviga avfall” ger han en forskares syn på den aktuella frågan om hanteringen av högaktivt kärnbränsleavfall.


Postkortshistoria
Anders Saxon, som i fjol gav ut en vykortsbok på PQR, kommer nu med en ny volym på samma tema.
Den här gången handlar det om finländska vykort från och med år 1892 och framåt. Boken som kommer både på svenska och finska speglar landets historia genom i Finland utgivna vykort.
”Det underbara postkortslandet Finland – en resa i tiden”, är titeln.


Ny Löthmanroman
”Odjur” är titeln på Leo Löthmans nya roman som förlaget beskriver som ”en roman om endemiska odjur och besökare från omvärlden”. Handlingen tilldrar sig på Åland under perioden 1945-2005.
Barnboksförfatattren Åsa Lind, bosatt på Lappo, kommer med ”Dunderluds bästa bokstav”, en barnbok som handlar om Dunderlund som älskar sin traktor och gillar ”Rökt Fläsk på Hårt Bröd”. Boken är rikt illustrerad av Sara Lundberg.


Riksförfattare
PQR fortsätter också att dra till sig riksförfattare efter Agneta Aras framgångar med ”Det har varit kallt i Madrid”, som nominerades till Finlandiapriset. Nu är det Nalle Valtiala som kommer med en essäsamling med titeln ”Susan Fenimore Cooper”. Boken beskrivs som ”en hyllning till Susan Fenimore Cooper, dotter till James Fenimore Cooper, skaparen av ”Skinnstrumpa”.
PQR kommer också Martin Enckell med en diktsamling. Den har fått namnet ”Under ett ramsvart hjärta”


Naturlyrisk Kulves
”En annan värld” är titeln på Håkan Kulves nya bok. (I fjol kom den kåserande ”Travestier – Bryderier”.) Den nya boken innehåller naturlyriska betraktelser.
”I min värld har det alltid varit det i naturen som är nära, det omedelbara och tillgängliga, det till synes enkla, som har varit det stora. En gränslös värld har alltid funnits inom det begränsade, alltid nära i rummet”, förklarar författaren.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax