DELA

Maja är den bästa PR Åland kan få

– Stormskärs Maja är den bästa PR som Åland kan få. Det viktigaste som Anni Blomqvist gjorde var att skapa den kvinnogestalten.
Det säger Ann-Gerd Steinby som i nästan 20 år bebott och förevisat Anni Blomqvists hem, Strömmen på Simskäla.
Nästa vecka kommer Steinbys nya bok om ”Stormskärets Anni”.
Det var 1991 som Ann-Gerd Steinby och hennes numera bortgångne make Gösta Berglund tog över ansvaret för Anni Blomqvists hem. Först på ett år, sedan på två till och allt som allt i 18 år. Året runt var det förstås inte möjligt att bo på Strömmen utan man hade också bostad i Mariehamn.
Under de två senaste somrarna har Ann-Gerd fortsatt att åka ut och guida grupper på Strömmen, eftersom Ålands kulturstiftelse som förvaltar stället inte ännu kunnat finna någon efterträdare.


Maja fängslar
I arbetet med att förevisa Strömmen och berätta om Anni Blomqvist har hon sett hur författarens romanfigur gått hem hos besökare som läst böckerna, som sett Åke Lindman tv-serie eller sett den musikteater byggd på Majs-böckerna som blivit en sådan succé, framför allt på finska scener runt om i landet.
I dag är många av dem som kommer till Anni Blomqvists hem finskspråkiga teatergrupper från fastlandet.
– Och det är ju främst för Maja som de kommer, Anni Blomqvist känner de inte alls lika bra.
Vad är det så som fängslar så hos Maja?
– Det är kanske det att hon egentligen är en ganska modern och självständig kvinna, en som klarar sig själv i alla väder även om hon också har ett gott stöd av Janne. Det är samtidigt ett tidlöst kvinnoöde på många sätt trots att dagens skärgårdsliv är helt annorlunda än den 1800-talsmiljö som Anni skildrar.


Inte bara elände
Ann-Gerd Steinby menar att Anni Blomqvist – trots att hon själv visste hur hårt livet var i skärgården en gång i tiden – insåg att ingen orkar ta till sig skildringar som bara blir dokumentära eländesbeskrivningar.
– Hon insåg att det behövs lite romantik också.
Till detta kommer, enligt Steinby, att Anni var bra på att berätta i bilder.
– Det gjorde böckerna lätta att ta till sig och gjorde också att de var som gjorda för att bli både film och teater.


Gav nytt perspektiv
För Ann-Gerd Steinby, storstadsflickan från Helsingfors, blev både Åland och Anni Blomqvist ett viktigt möte med ytterskärgårdens miljö och historia.
– Jag fick en ny syn på skärgården och ett nytt perspektiv på livet, säger hon.
År 1993 gav Ann-Gerd ut en bok om Anni Blomqvist tillsammans med Ann-Christine Waller, som skrivit en avhandling om Maja-gestalten. Nu kommer hon med en egen utvidgad biografi där också de år som hon och Gösta Berglund hade hand om Strömmen återspeglas.
Hon erkänner att hennes bild av Anni, av hennes liv och miljö fördjupats, att hon nu kan förstå henne bättre.

JAN KRONHOLM