DELA

Litteraturdagarna kör i gång i dag

– Det känns bra. Allt har flutit på, säger projektledare Isabella Sarling inför Mariehamns litteraturdagar som inleds i dag kl. 16 med öppningsanförande av författaren Claes Andersson.
En jobspost kom dock när författaren Åsa Linderborg från Sverige meddelare att hon tvingas lämna återbud på grund av sjukdom.
Isabella Sarling berättar att programmet som presenterats tidigare ser ut att hålla i stort. Utöver Linderborg har ingen av de medverkande författarna lämnat återbud och intresset bland allmänheten verkar vara stort.
Lördagskvällens litterära supé är fullbokad och många har också spontant hört av sig när det gäller programmet i övrigt.
På frågan om hon tror att någon programpunkt kommer att locka särkilt många litteraturintresserade till biblioteket svarar Isabella Sarling att hon tror att intresset för Sofi Oksanens framträdande på lördag kl 12 kommer att vara stort. Oksanen har fått mycket uppmärksamhet på senare tid, både genom sin nya bok (som ännu inte finns på svenska) och genom att hon tilldelades såväl Finlandiapriset som Runebergspriset.
Oksanen talar inte svenska men tolkas av sin översättare Janina Orlov.


Söndagssoffa
Ett nytt inslag är söndagens program i stadsbiblioteket, en ”söndagssoffa” där Owe Wikström, Giséla Linde, Mark Levengood och Isela Valve under ledning av Katarina Gäddnäs skall samtala utgående från rubriken ”Till kroppens lust och själens försvar”. Kl 12 sätter de sig i soffan.
Till Claes Anderssons öppningstal i eftermiddag blir det också musik av unga folkbandet The PeeGees . Claes Andersson medverkar även i kvällsprogrammet ”För allt vad kroppen är värd” som kör i gång kl 19.30 och där även Ulrika Nielsen, Olivia Bergdahl och Liselott Willén är med. Musik blir det av Anna Stadling och Idde Schultz.
Mellan kl 12 och 14 i dag fylls stadsbiblioteket av 300 nior som skall vara med på Ungdomens litteraturdagars avslutande mingelfest med ungdomsboksförfattare.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax