DELA

Letar vapenhistorier för dokumentärfilm

Regissörerna Johan Karrento och Pauliina Punkki samlar som bäst in åländska berättelser om vapen. Historierna skall småningom utmynna i en dokumentärfilm.
– Det är skrämmande att det finns så mycket vapen på ett så litet område, säger Johan Karrento.
Johan Karrento efterlyser alla slags berättelser om vapen: skrämmande, vardagliga, bra eller dåliga. Det enda kriteriet är att berättaren själv skall ha figurerat i historien.
– Ålänningarna brukar ju ha många åsikter, det ser man inte minst i messaspalterna.

Vapentätt
Finland är det tredje vapentätaste landet i världen, på första och andra plats kommer USA och Yemen.
– I Finland är det bara Lappland som har fler vapen än Åland. Vi ligger verkligen högt till i statistiken.
Karrento har aldrig tidigare arbetat så att han efterlyst berättelser genom en annons, något han gjorde i torsdags.
– Jag sätter ingen värdering i berättelserna utan välkomnar alla slags. Jag vet ju också att många finner en stor njutning av sportskytte, det är jag också intresserad av att höra berättelser om.

Tillgång
Det är delvis konflikten mellan att Åland å ena sidan är fredens öar och demilitariserat och det faktum att här finns så många vapen som Karrento hoppas kunna belysa.
– Fast här är det ju inte krigsvapen det handlar om utan vapnen beror till största delen på jaktintresset.
Själv oroar han sig inte över vapenmängden, men han vet att andra gör det.
– Man läser i tidningarna om någon som löpt amok, och tillgången till vapen är en av orsakerna till att dödsskjutningarna i Finland är möjliga.

Andra projekt
Parallellt har Karrento flera andra projekt på gång.
– Jag och Marc Svahnström håller till exempel på med ett långfilmsmanus där temat delvis tangerar vapenfilmens. Det handlar om en man som blir grundlurad av sina kollegor och bestämmer sig för att ta blodshämnd. Filmen fokuserar på mannens profil: det är alltid samma slags man som griper till vapen och skall hämnas. Han är inbunden och tror att han är lite bättre än alla andra.
Filmen skall bandas in på Åland med Marc Svahnström i huvudrollen. Eventuellt skjuter Ulrika Bengts filmprojekt, som också skall spelas in på Åland, fram Karrentos film.
– Åland är nog för litet för att två filmer skall kunna bandas in här samtidigt, och Bengts har kommit längre i sina planer. I filmen skulle Åland vara en viktig karaktär, så det är nödvändigt att spela in den här.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax