DELA

Låter Joel möta Kåhre i ny pjäs

Två samtida åländska författare, Joel Pettersson och Georg Kåhre, möts en sen oktoberkväll i Mariehamn. Ett möjligt möte som blir verklighet i Jonnie Listherbys (bilden) nyskrivna pjäs, ”Joel möter Georg”.
Författaren ger ett smakprov på Valborg i Lemland på måndag kväll.
Jonnie Listherby, lektor i svenska vid Ålands yrkesskola, säger till Nyan att han fick idén till pjäsen för ett år sedan när han deltog i ett program i Ålands radio där man fick bjuda in två tänkta gäster och han bjöd in Joel Pettersson och Georg Kåhre.
– Jag har ju intresserat mig mycket både för Pettersson och Kåhre men aldrig tidigare kommit att tänka på att de ju var samtida och kunde ha mötts.


Oktober 1929
Listherbys pjäs utspelar sig i slutet av tjugotalet, närmare bestämt kvällen den 26 oktober 1929. Då befann sig båda författarna på Åland.
– Georg Kåhre hade ju tidigare studerat i både Uppsala och Helsingtfors och skulle senare åka till Pojo i Västnyland för att arbeta vid folkhögskolan där. Och för Joel var slutet av tjugotalet något av en gyllene tid.
– Jag vet ju inte hur det var, men jag tänker mig att de två kunde ha mötts de åren, säger Jonnie Listherby.
I pjäsen inleds mötet mellan de två författarna med att Joel som ritat och berättat på Miran upplevt en lite misslyckad kväll, kastat sina penslar och rusat ut. Där stöter han på Kåhre som sitter och vilar sig på väg hem från Socis. Listherby låter författarna och deras texter mötas.


Pjäs i tre akter
Pjäsen är i tre akter på tjugo minuter var och tanken är att den småningom skall uppföras i sin helhet. Själva texten har Listherby klar men han säger att det ännu finns scenografiidéer att finslipa och han har också tankar om samtida levande musik som skall fogas in.
Producent för pjäsprojektet är PQR-kultur och Jonnie Listherby säger att han haft stor nytta av att kunna bolla idéer med sin goda vän Ben Johans.


Smakprov på Valborg
Pjäsen har tre roller, Joel Pettersson, Georg Kåhre och en berättare. När det kuras skymning i den nordiska biblioteksveckan på Valborg i Lemland på måndag kväll skall Jonnie Listherby läsa första akten och gör då själv alla tre rollerna.
Innan hela pjäsen spelas skall han testa de övriga akterna på samma sätt inför publik. Akt två kommer han att framföra i Sjöfararkapellet i Sjökvarteret i Mariehamn senare i höst medan det ännu inte är klart var scen tre skall ges.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax