DELA

Kväll med litterära smakprov

En lämplig blandning av poesi, stillsam humor och glimtar ur böcker som ännu inte ligger på bokhandelsdiskarna serverades i litteraturföreningens bakficka på lördag kväll. (På bilden Kristofer Eriksson som hörde till dem som medverkade i programmet.)
Ett åttiotal litteraturintresserade kom till restaurang Pommern för att lyssna till en hel rad åländska skrivare.
Först ut var Eeva och Carl-Adam Hæggström som berättade om sitt långa och spännande arbete med den åländska floran.
Naturen – eller åtminstone naturvårdsarbete i byråkratins vindlingar – tangerade även Håkan Kulves när han presenterade sin ”Travestier – bryderier” och gav muntra exempel på förvaltningsbryderier som han själv upplevt.


Mat och dryck
Prisbelönade amatörkocken Kaj Forss fortsatte med att berätta om sin kokbok i ett lättsamt samtal med litteraturföreningen ordförande Rigmor Tillema. I samma värld rörde sig också versskrivaren Lola Karlsson som presenterade några av sina prisvinnande snapsvisor och till och med fick publiken att sjunga med.
Leo Löthman är bra på att berätta skrönor och nu läste några avsnitt ur en kommande roman. Åhörarna fick vara med om en BB-färd en kall och snörik vinter ”bak i Sund”.
En ny roman skriver Sonja Nordenswan också på och Doris Ingman gav några smakprov ur den.


Tre poeter
Åsa Lind, barn- och ungdomsboksförfattare bosatt på Lappo, berättade om sitt skrivande och för kvällens poetiska utflykter stod höstens Poetry Slam-vinnare Doris Ingman, unga lyceisten Kristofer Eriksson och Heidi von Wright, litteraturdagsgäst från fastlandet.
Fyndig programpresentatör var läraren och musikern Kurt Lindbom.
Gärna skulle man väl ha sett något musikaliskt inslag i kvällen. Och efter fler år i restaurangmiljö kan man undra om inte någon intimare miljö – kanske ett mysigt café – skulle ge en ännu bättre inramning.

Text & foto: JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax