DELA

Kultursoppa med stark Joelberättelse

Vårens sista kultursoppa i Ålands konstmuseum bjöd på ett framträdande av skådespelaren Matts Stenlund. Han läste en både utlämnande och engagerande text av och om Joel Pettersson, om ett sorgligt inhopp som hönsuppfödare.
En publik på ett femtiotal personer hade mött upp för att äta lunchsoppa och lyssna till uppläsningen. Joel Pettersson är, genom sommarens Joelopera, ett mycket aktuellt namn i år. Kultursoppsarrangören Åsa Juslin från Nordens institut utlovade också Joelvandringar framöver.
I höst flyttar kultursopporna till Alandica men det var bra att man kunde servera Joel-soppan i konstmuseet, som vårdar minnet av Joel som konstnär. Matts Stenlund kunde genomföra sin uppläsning mot en bakgrund av hela sju målningar gjorda av Joel Pettersson.


”Jordanden”
Nu handlade det alltså om en text där Joel beskriver hur han kommer hem från Ritskolan i Åbo och hur han slits mellan det andligt-konstnärliga och det jordiska. ”Jordanden kom på mig”, skriver Joel, och konstaterar redan i nästa mening att ”jorden tog överhanden”.
Och när jordanden tog över fick den konstnärliga halvan vänta på sitt. Den tänkte han plocka fram när han någon dag fick ärva. Och när föräldrarna båda gick bort sålde han den mark som inte hängde ihop med hemgården, sålde korna och fick en del pengar. Men en tupp och några hönor blev kvar och de, skriver han, ”skulle bli min olycka”.
Joel blev allt mer intresserad av hönsskötsel och snart var hela gården full av höns. Så brann gamla fähuslängan ned och han trodde att han var fri. Nu skulle han måla! Men så blev det inte. Inte kunde han väl sluta när han kommit så bra i gång? Nej, det blev att ta lån och bygga ett nytt hönshus och skaffa ”stora rödbruna Rhode Island-pullor”.


Snålhet och ohyra
Sedan berättar Joel om både uppgång, nedgång och fall. Om hur snålheten tar överhanden. Om hur han räknar på vad han kan få med så och så många värphönor, med hundra, med tusen!. Om hur han av snålhet nästan slutar äta, bara jobbar på och röker ask på ask med Työmies. Och om hur hönsen angips av ohyra! Målande beskriver han en kamp på randen till vansinne. Hur han badar hönsen i sin tids beskämpningsmedel: tobaksdamm, petroleum och svavelblomma. Och hur han kokar ihop en hemsk smet, som tar kål på både ohyra och höns, av ”lard, naftalin, petroleum och svavelblomma.”
Och han berättar om hur han till och med är beredd att begå självmord innan han kommer på bättre tankar. Och om hur det ändå visar sig – när han vaknar ur sitt vansinne – att längtan till livet och längtan till konsten finns kvar.


Har aktualitet
Det är en stark berättelse och Matts Stenlund säger till Nyan att han tycker att den har en aktualitet också i dag när så många drabbas av utbrändhet. För utbrändhet var det nog som drabbade också Joel Pettersson när han lät jordanden komma på honom och ta överhanden.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax