DELA

kulturnotiser

Historikern
Martin Hårdstedt,

som tillsammans med Pentti Hakala och Christer Kuvaja skrivit del fyra i ”Det åländska folkets historia”, kommer till Åland. I morgon, tisdag kl. 19.30 håller Hårdstedt föredrag på Hotell Pommern i Mariehamn.
Rubriken för föreläsningen är: ”Ålänningar och ryssar 1809–1856, påtvingad samexistens med konsekvenser.”
Hårdstedt är docent vid Umeå universitet och Finlands lösryckande från det svenska riket är ett av hans specialområden. Han säger att han som historiker är mera intresserad av det som försiggår bakom kulisserna än av krigshandlingar. I boken behandlar han också huvudsakligen ålänningarnas näringar och den militära inkvarteringen. Han berör i sitt föredrag också effekten på Åland av ”fästningens tid”.
En timme före föreläsningen, som är öppen för allmänheten, håller Bomarsundssällskapet sitt årsmöte.
Under kvällen säljer Ålands kulturstiftelse boken till nedsatt pris. Hårdstedt signerar.


Hangö
Teaterträff
hålls i år för adertonde gången. Tema för träffen, den 4-7 juni, är ”ställningstagande teater”.
– När samhällssituationen och ekonomin kärvar till sig kan reaktionerna på kulturfältet variera mellan å ena sidan flykt från problemen genom mera underhållning, å andra sidan djupare analys och ifrågasättande, säger Hangö Teaterträffs ordförande och grundare, Antonia Ringbom i ett pressmeddelande.


Koreografen
Kenneth Kvarnström
har engagerats vid Helsingfors stadsteater som ledande koreograf för teaterns dansgrupp för perioden 1.8.2010–31.7.2013, skriver FNB. Kvarnström var konstnärlig ledare för stadsteaterns dansgrupp 1996–98. Kvarnström ledde dansteatern Dansens Hus i Stockholm 2004–07.


Svenska kulturfonden
har beviljat projektet
”Kulturkondis” 180.000 euro för verksamheten under åren 2009-2010. Kulturfonden kompletterar Finska kulturfondens stöd på 250.000 euro. Kulturkondis är ett projekt som syftar till att minska fördomar kring kultur och inspirera till kulturupplevelser.


En sko i papper
och trä har gett
en student vid Tavastlands yrkeshögskola förstapriset i en internationell designtävling i Tyskland. Juryn tyckte om Marika Jylhäs, 27, unika sätt att kombinera trä och papper och att hon också fått med den japanska pappersvikningskonsten origami i skon, skriver FNB.