DELA

Kulturnatten har något för alla smaker

Emmaus modevisning, strumpkonstverk, åländsk musik och levande böcker. På fredag 14.8 samlar sig det åländska kulturlivet till en sista sensommarmönstring innan höstterminen inleds och allt program är gratis.
– Det torde vara den 18:de kulturnatten vi firar i år, säger Annika Dahlblom på Ålands museum. På museet har man i år ekologiskt café, strumpkonstverkstad för barn, en-skall-bort tävling och många åländska musiker som uppträder.
Kulturnatten är ett samarbete mellan flera kulturinstitutioner i Mariehamn: Emmaus Åland, Ålands museum, Ålands konstmuseum, Mariehamns stadsbibliotek och Nordens institut på Åland.
– Från början har tanken varit att ordna en stor folklig kulturhändelse för den åländska publiken, berättar Emmaus verksamhetsledare Britt-Mari Lundberg.
Emmaus traditionella modevisning kl 21 på kvällen drar vanligtvis så mycket folk att de andra arrangörerna ligger lite lågt med sitt program just då.Regidebut och närpesiska
– I år gör Parva Pirzadeh regidebut på modevisningen. Klagokören framträder, liksom Pee Gees som spelar modern folkmusik med ordentlig sväng, Lasse Eriksson uppträder på närpesiska. Så kan man bland annat köpa ledholmare och italiensk glass.
– Vi försöker också i övrigt samordna våra program, så sådant som drar liknande publik inte krockar, säger Mervi Appel från stadens kulturbyrå.
Biblioteket inleder sitt program med ”Bröderna Krut” klockan 18. Projektet levande bibliotek som Nyan tidigare skrivit om erbjuder människor som levande böcker.
Bahaiboken Nahid Broström hoppas på många utlån och intressanta samtal. Tolv böcker erbjuds sammanlagt förutom Bahaiboken finns titlar som Förälder till missbrukare, Skärgård, Ung mamma, Gay, Rumän och IFK-spelare.
– Man får låna ut böckerna för 20 minuter och måste återlämna dem i befintligt skick, skrattar Mikaela Kjeldsen som varit med och arrangerat projektet.
På biblioteket kommer också att finnas en bildverkstad med Eva Maria Mansnerus och Camilla Heidenberg med musiker uppträder tillsammans med Minna-Lisa Matsson.


Strumpavtryck
Ålands konstförening deltar även som brukligt i kulturnatten. Man uppför ett interaktivt miljökonstverk på ”galgbacken” utanför Landskapsregeringen. Konstmaterialet är strumpor/sockor.
– Ett billigt, miljövänligt och symbolstarkt val, enligt föreningens ordförande Linn Simons. Alla människor har strumpor som är nötta, fina, fula och kanske speciellt udda och ensamma utan sitt par. Tanken är att det skall bli ett sockavtryck istället för ett fotavtryck i Kulturnatten.
Konstföreningen har under sommaren samlat in strumpor på allmänna platser på Åland. Konstverket är interaktivt och förbipasserande kan delta genom att tillfoga sin socka/strumpa i konstverket under sitt strövande i Kulturnatten.Köpmansgatan stängd
Nordens institut firar kulturnatten med gatucafé och drop-in akvarellmålning för barn under ledning av Raina Clemes.
För att underlätta för publiken att ströva mellan programpunkterna kommer Köpmansgatan i Mariehamn att vara stängd för biltrafik kl 18-24. Allt program under kulturnatten är gratis och alkoholfritt.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax