DELA

Kuling ger ”Tuppens minut” i Badhusparken

Teater Kuling fyller tio år och passar samtidigt på att gå tillbaka i huvudfåran för sommarpjäserna i Badhusparken. På onsdag, den 10 juni, är det premiär på familjeföreställningen ”Tuppens minut”. (På bilden Soffi Sonck som katten Findus och Pekka Sonck som tuppen.)
”Tuppens minut” bygger på en av Sven Nordqvists mest älskade böcker om gubben Pettson och katten Findus.
Föreställningen bjuder på den vanliga uppsättningen karaktärer vid Pettsons lilla röda torp i den svenska sommargrönskan. Pettson själv (Matts Stenlund), Findus (Soffi Sonck) och hönorna i Pettsons hönshus: (Bodil Ehn-Schauman, Heidi Grandell och Josefin Sonck). Och så den tupp som Pettson skaffar till gården och som skapar den spänning som hela berättelsen bygger på. Tuppen spelas av Pekka Sonck, som också stått för dramatiseringen.


Tuppen rör om
Som vanligt i berättelserna om Pettson förflyter livet lugnt till en början, just så som katten Findus vill att det skall vara. Men när Pettson får för sig att skaffa en tupp till gården rubbas cirklarna.
Marc Svahnström som regisserar säger att ”Tuppens minut” är en jättebra pjäs med tydliga kontraster.
– Det blir konflikter när tuppen plötsligt kommer och rör om i hemmavattnen.


För barn och vuxna
Både Svahnström och producenten Fredrik Sonck tycker att ”Tuppens minut” är en utmärkt familjepjäs eftersom det finns saker i den för både barn och vuxna.
– Berättelsen innehåller också en viss vuxenhumor som kanske barnen inte alltid behöver förstå, säger Marc Svahnström.
– I dag ringde förresten en dam och ville boka biljetter. Jag trodde först att det var en mamma som ville boka till sig och barnen men det var för henne och hennes man, ett vuxet par som sett alla våra föreställningar, säger Fredrik Sonck.


Satsning på dräkter
”Tuppens minut” är en av tre Pettson-böcker som Pekka Sonck dramatiserat för Åbo Svenska Teater, just den här berättelsen har man dock inte spelat i Åbo.
Scenografin, som följer Sven Nordqvists kända teckningar i böckerna, har arbetsgruppen bakom uppsättningen gjort själv. I stället har man satsat lite extra på dräkterna som gjorts av Carmela Wager (för övrigt dotter till den kände skådespelaren Leif Wager).
Premiär är det på onsdag, den 10 juni, kl. 19 och sedan spelar man fram till den 25 juni.
– Lite tidigare än vanligt är det, men vi ville inte stjäla publik från öspelen, säger Fredrik Sonck med ett leende.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax