DELA

Kryddat med hav och blommor

”Livets krydda”, kallar Jaana Gustafsson den utställning hon nu visar på Galleri Skarpans i Mariehamn.
Hon söker det som ger inspiration och glädje. Kryddan är hav och blommor.
Jaana Gustafsson kommer ursprungligen från Lovisa i Östnyland men har bott på Åland sedan 1988. Hon är anställd på Ålandsbankens personalavdelning och målar på fritiden. Hon berättar att hon tecknade mycket redan som ung och senare började måla akvarell. Efter ett längre uppehåll när barnen var små återupptog hon målandet för några år sedan och har flitigt deltagit i bland annat Medis konstkurser i olika tekniker.
– Det är utvecklande att få hjälp av goda lärare och inspiration ger också de andra ”medmålarna” i grupperna.


Tillbaka till oljan
För ett par år sedan höll hon sin första egna utställning i Möbelmarknadens gallerihörna och visade då mest akvareller och gouacher. Gouachemåleriet hade hon inspirerats till på en kurs i högskolan med Jan-Kenneth Weckman.
– Det var gouachen som på nytt ledde mig över till oljemålningen. Tidigare hade jag svårt med olja eftersom jag var allergisk mot terpentindoften men nu målar jag med vattenbaserad oljefärg.
Hon säger att hon gillar själva känslan av att måla i olja.
– När man målar i olja kan man ju också lättare går tillbaka och ändra om man vill. Akvarellen är mera ögonblickets konst, säger hon.


Vattnets skiftningar
I många av målningarna är vatten ett centralt motiv och Jaana Gustafsson berättar att hon inspireras både av skärgården och havet under segelfärder sommartid.
– Jag fascineras av vattnets speglingar, rörelser och färgskiftningar.
På flera av målningarna har hon också fångat åländska fyrar: Sälskär, Remmargrundet och favoriten, Marhällan.


Starka färger
Den andra inspirationskällan är den lilla trädgården hemma på Badhusgatan. På utställningen finns en hel del blommotiv, både realistiska avbildningar och fantasiskapelser som den blå vallmon. I blommotiven använder hon sig medvetet av starka färger
– Med klara, rena färger får man fram glädjen, säger hon.
Utställningen har sin vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20 och kan sedan ses i galleriet till den 9 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax