DELA

Kravlös bokklubb på litterär supé

De kallar sig ”Kravlösa bokklubben”. De har träffats var sjätte vecka i ett år för att diskutera litteratur och på litteraturdagarnas supé fanns de i publiken.
– Supén är en utflykt för oss, säger Sofie Nordin. (På bilden från vänster: Sofie Nordin, Malin Tillström, Anna Flink, Mikaela Koskinen och Tanja Lönnqvist.)
Kravlösa bokklubben har sju medlemmar, fem av dem är bosatta på Åland och två bor på annan ort. De är med då de har möjlighet.
– Vi pratade länge om att starta en bokklubb innan vi väl kom till skott. Syftet är att träffas, prata böcker och dricka vin tillsammans, säger Sofie Nordin.
Det tog lite tid innan bokklubben hittade sin form. Nu läser de böcker med olika teman inför varje träff och det har visat sig fungera.
– Vi vill inte läsa samma böcker utan istället få tips på nya böcker. Vi har haft teman som åländska författare, sagor och Nobelpristagare.
– Det blir mindre litterär analys då alla läser olika. Nu analyserar vi våra liv utgående från böckerna istället för böckerna, säger Mikaela Koskinen.


Matklubb
Att besöka supén är en rolig grej att göra tillsammans.
– Det blir som ett studiebesök. Nu får vi tillsammans inspiration att läsa nya författare, säger Tanja Lönnqvist.
De jämför bokklubben med en syjunta, inte heller en sån är särskilt svår att få ihop.
– Då vi berättar att vi har en bokklubb blir många avundsjuka. Det verkar vara ganska många som skulle vilja vara med i en, säger Sofie Nordin.
Alla i bokklubben har dessutom visat sig vara skickliga kockar.
– På träffarna pratar vi också mycket mat och byter recept. Vi har en kombinerad mat- och bokklubb, säger Mikaela Koskinen.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax