DELA

Klagokören sjunger om fästingar, blinkers och upptagna män

När Alandica kultur och kongress invigs nästa helg finns Åland complaint choir på plats. Deras uppgift är att sjunga ut ålänningarnas klagomål.
– På det sättet omvandlar vi negativ energi till positiv energi, säger Lykke Pörtfors på Nordens institut.
När Nordens institut ordnade utställningen ung filmkonst i Norden i december i fjol besökte Oliver Kochta-Kalleinen Ålands konstmuseum för att berätta om sitt projekt klagokören. Lykke Pörtfors tyckte idén var rolig och nu några månader senare har Åland en egen klagokör som går under det högtidliga namnet Åland complaint choir.
– Jag satte ut en låda på museet dit man kunde lägga lappar med klagomål. Sedan har den också varit på biblioteket och på Nordens institut. Totalt fick vi in ungefär 50 lappar, så det vi sjunger om är allmänhetens klagomål, säger Pörtfors.

Accordion
30-40 personer ingår i Åland complaint choir. Av dessa arbetade ungefär tio personer med texterna, och när den slutliga redigeringen skulle göras fick gruppen hjälp av Katarina Gäddnäs-Karlsson.
– Det har varit ett stort arbete med att redigera texterna. Vi träffades tre gånger och mellan gångerna hann folk snappa upp fler klagomål som kunde vara med.
Musiken har Peter Lång komponerat. Den är skriven för instrumentet accordion det kommer att spelas av Greta Sundström. Dessutom medverkar Judit Deàki på piano.
– Och Johanna Grüssner är vår dirigent.

Bra marknadsföring
I fredags övade klagokören för andra gången. Körmedlemmarna Viva Holm, Isak Jakobsson, Kerstin Sterner och Jonna Kevin fanns på plats och berättade om hur roligt de tycker det är att sjunga med kören.
– Det är roligt och annorlunda mot andra körer man är med i, säger Sterner.
– Och det är roligt att få göra något kreativt av gnället, för jag gillar inte gnäll, tillägger Holm.
Kevin säger att det egentligen är paradoxalt att körmedlemmarna sjunger om klagomål. – Människor som sysslar med kultur är i regel dåliga på att klaga. De som är riktiga gnällpellar är kanske dom som aldrig kommer ut på fritidsaktiviteter.
Känner ni igen klagomålen ni sjunger om då?
– Jo en del är nog universella saker. Men det finns massor av klagomål som jag inte skriver under på. Men eftersom jag vet att det finns många som skriver under på dem kan jag sjunga dem, jag tolkar en sak som någon annan har sagt, säger Kevin.
Holm ser ännu en positiv sak med klagokören.
– Det är roligt att filmen om kören går ut i världen, det är marknadsföring för Åland som man inte ska underskatta.

Överraskningskonserter
Filmen ja, det är Per-Ove Högnäs som kommer att filma kören under deras uppträdanden och sedan är det vernissage för filmen i juni. Därefter läggs filmen upp på complaint choirs hemsida och på youtube. Då textas programmet på engelska så att folk runt om i världen kan förstå vad Ålands klagokör sjunger om.
Efter det offentliga uppträdandet i Alandica på lördag kommer klagokören att göra tre uppträdanden till. De är emellertid hemliga.
– Ingen vet var och när de hålls, säger Pörtfors.
Och vad sjunger kören om då? Ja det är allt från fästingar, folk som inte använder blinkers till upptagna män.
Vill du höra resten besöker du Alandica klockan 19.45 på lördag. Inträdet är gratis.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS