DELA

KG Eriksson belönades för kulturinsats

”En engagerad eldsjäl som varit med och utvecklat ett av de största evenemangen på Åland”. Så beskriver kulturnämnden ordförande Ulrica Lindström årets mottagare av Mariehamns kulturstipendium.
KG Eriksson får årets stipendium på 4.000 euro. Tio kandidater var nominerade.
Evenemanget som Ulrica Lindström syftade på är förstår Alandia Jazz där KG Eriksson varit med ända från den första festivalen 1995.
Jazzfestivalen har haft konstnärliga framgångar genom åren och uppmärksammats utanför Åland men den har krävt mycket av frivilliga insatser och slit. Också ekonomiskt har det varit kärvt och KG Eriksson har varit med och garanterat bankkrediter för att få festivalen att gå runt.


Blev förvånad
Eriksson själv vill dock inte framhäva sin insats:
– Jag blev nog väldigt förvånad när jag fick meddelandet. Vad har nu jag gjort för sensationellt?
Men sedan tänkte han att man kan se priset till honom också som ett uppmärksammande av andra som gör frivilliga insatser i Alandia Jazz och även i andra kulturevenemang som bidrar till att öka besöksvärdet för Åland.
Han nämnder särskilt Lars-Bertil Olsson som varit med i arbetet med jazzfestivalen ända från början och som i februari tog över som ordförande.


Mest positivt
KG Eriksson erkänner att han offrat mycket av sin fritid på arrangemangen kring jazzfestivalen men att engagemanget gett något tillbaka.
– Det har varit intressant och givande när man märkt att de som kommit till festivalen trivts och gillat både innehållet och arrangemangen.
– I stort överväger nog det positiva.


Upplevelser
Stora musikupplevelser har inte saknats under festivalsomrarna. Bland stora artister minns KG Eriksson särskilt Monica Zetterlund, Alice Babs och Povel Ramel.
Trots att han nu lämnat ordförandeskapet i Alandia Jazz så har han nog tänkt fortsätta att aktivt stötta evenemanget och de som arbetar med det framöver.
Festivalen hålls för första gången i Alandica och KG Eriksson säger att han alltid trott på kultur- och kongresshuset.
Vad kommer du då att göra med priset?
– Jag sätter väl in pengarna på banken och avvaktar först hur årets festival går ekonomiskt, säger han med glimten i ögat.
– Annars kunde jag tänka mig att göra en tur till Rom och Barcelona för att titta på arkitektur och historia, tillägger han.
Den officiella utdelningen av kulturstipendiet kommer att ske i samband med årets festival som hålls i augusti.


Tidigare pristagare
Mariehamns kulturstipendium har tidigare tillfallit: Jerker Örjans (1996), Krister Norrgrann (1997), Mirjam Öberg (1998) Maj-Britt Lind (1999), Camilla Gunell (2000), Kaj-Gustav Sandholm (2001), Berit Lindqvist (2002), Ben Johans och Per-Ove Högnäs (2003), Helge Engblom (2004), Robert Liewendahl (2005), Maria Korpi-Gordon (2006), Folke Wickström (2007) och Gunnel Ekelund (2008).

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax