DELA

”Katt på hett plåttak” i vår

Plats för spekulationer om vem som skall bli Ålands Elizabeth Taylor och Paul Newman? Teaterföreningen ger Tennessee Williams kända ”Katt på hett plåttak” på våren. Arn-Henrik Blomqvist regisserar. (Bilden visar en bioaffisch för succéfilmen, med bland andra Newman och Taylor, som hade premiär år 1958.)

För många är pjäsen ”Katt på hett plåttak” välbekant i filmversionen där de ledande rollerna gjordes av Elizabeth Taylor, Paul Newman och Burl Ives. Teaterföreningens ordförande Maria Mäntylä säger dock att man nog inte kommer att snegla på filmen från slutet av femtiotalet. Vilka som skall göra de sju rollerna i pjäsen är ännu inte fastslaget.
Glad är hon över att teaterföreningen lyckats engagera Arn-Henrik Blomqvist för regiuppdraget.
– Det är fint att vi kan engagera de kunniga personer som finns på Åland, säger hon.


Utbildning
Blomqvist säger för sin del att pjäsen är vald med tanke på att den skall övas in som ett utbildningsprojekt.
– Det skall bli en intensiv och intim föreställning där jag skall försöka hjälpa de medverkande till ett så sant uttryck som möjligt.
Enligt Blomqvist fanns det några alternativ att välja på men man stannade för ”Katt på hett plåttak” som också fysiskt är en förtätad pjäs som utspelas inom ett enda rum.
– Det skall bli intressant, säger Blomqvist som själv inte tidigare arbetat med den här pjäsen.
”Katt på hett plåttak” utspelar sig inom ett enda dygn på en lantegendom. Pappan i familjen, ”Big Daddy”, som just kommit hem från sjukhus skall fylla 65 och hans söner med familjer har kommit för att uppvakta, men sneglar också på möjligheten att inom kort få ärva.
Enligt Maria Mäntylä blir det premiär någon gång i månadsskiftet februari-mars.


Thrillerkomedi
Teaterföreningen har också slagit fast höstens pjäs. I början av november skall det bli premiär på ”Alla älskar Opal” av John Patrick i regi av Synnöve Westerberg.
Opal påminner närmast om en ”baglady” som bor intill en soptipp. Hon är en enstöring men olika ”vänner” är ute efter att råna henne. Synnöve Westerberg beskriver pjäsen som en ”thrillerkomedi”.
– Men jag har inte riktigt börjat forma den ännu, säger hon.


Ny Solveigjury
Utöver detta skall det bli Solveiggala nästa år, enligt det nya systemet med galor vart annat år. Galan arrangeras i maj. Nytt är att man nu breddar den jury som utser vinnarna av Solveigpriset.
Enligt Maria Mäntylä skall juryn bestå av två representanter för teaterföreningen, en för övriga teaterproducenter som Ungdomsförbundet, Teater Kuling och Kappsäcksteatern, en för massmedierna på Åland, och en för föreningens sponsorer där Ålands ömsesidiga är störst.
– För barnteaterskolans del blir det sedvanlig avslutning med öppna föreställningar i stadshuset i slutet av maj, tillägger Mäntylä.

Majapremiär

Nu på fredag har musikteaterversionen av ”Stormskärs Maja” premiär på stadshusscenen med Teaterföreningen, i Robert Liewendahls regi, men parallelt pågår alltså planeringen för nästa säsong redan för fullt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax