DELA

Känd polismusikkår spelar på Åland

En blandning av marschmusik, visor och storbandsjazz bjuds det på när Stockholmspolisens musikkår kommer på besök till Åland och framträder på Torgscenen i Mariehamn lördagen den 23 maj. (På bilden Lars-Erik Plantin och Bernt Blomberg.)
Musikkåren hade redan i april sänt ut Bernt Blomberg, klarinettist och tidigade kriminalkommissarie, samt tenorsaxofonisten och byråchefen Lars-Erik Plantin, för att rekognosera och sprida information kring konserten. Man samarbetar också med polisen på Åland kring orkesterbesöket.


Rötter till 1908
Blomberg och Plantin berättade att det blir inemot fyrtio man ur musikkåren som kommer till Åland den 23 maj. De är också väl insatta i musikkårens historia och kan berätta att den först grundades 1908. Verksamheten upphörde dock vid första världskriget och dagens musikkår blev till år 1936.
– Från början var det bara poliser i musikkåren, ofta militärmusiker som fått anställning inom polisen, men numera är musikkåren också öppen för andra, förklarar Plantin.
Bernt Blomberg konstaterar också att musikkåren genom åren haft många professionella musiker ur andra orkestrar, som Stockholms filharmoniska orkester, Hovkapellet och Radioorkestern, som medlemmar.


Jubileums-cd
När orkestern år 2006 firade sitt sjuttioårsjubileum gav man också ut en skiva med titeln ”Kom i min famn”. Visbetonat, som titeln anger, men också med ett svängigt Glen Miller-avsnitt.
Musikkåren har också gjort många turnéer genom åren, både inom och utom Norden.
Musikkåren leds sedan år 2003 av Anders Söderkvist, trumpetare och aktiv musikarrangör också utanför kåren. Ett av Söderkvists bravurnummer på trumpet är ”Gotländsk sommarnatt” som han också kommer att framföra vid konserten i Mariehamn.
Den 23 maj mellan kl. 12 och 13 kan man höra Stockholmspolisens musikkår på Torget i Mariehamn.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax