DELA

Jubilerande Guldviva gör barnsmycke och pekbok

Ett gåvosmycke i silver för barn, kombinerat med en pekbok där samma motiv går igen, allt i en elegant förpackning. Så inleder företaget Guldviva sitt tjugoårsfirande. Nyan har tittat in i verkstaden i Ulfsby. (På bilden från vänster Mari Stefansdotter, Maria Karlström och Sanna Karlsson.)
Det har i år gått tjugo år sedan Maria Karlström blev klar med sin utbildning till guldsmed och startade Guldviva.
Till en början drev hon företaget tillsammans med Pia Romberg. Pia flyttade senare från Åland men Maria drev företaget vidare.


Verkstad i Ulfsby
Guldviva har expanderat så att man i dag har sex anställda. I Sjökvarteret i Mariehamn finns numera bara butiken medan verkstaden har flyttat till större utrymmen i Ulfsby. Fyra personer jobbar i verkstaden och två i butiken.
– Drömmen är väl att vi en dag skulle kunna flytta all verksamhet till Sjökvarteret men när det kan bli vet vi inte, säger Maria.


Egna produkter
Med Guldvivas utveckling i stort är hon mycket nöjd.
– Efter många år och många turer har vi börjat hitta formen med inriktningen på egna åländska produkter.
En guldsmedsaffär som enbart säljer eget material är inte så helt vanligt i dag.
– Allt som vi säljer skall vara formgivet av oss och vi har mer än 300 olika modeller i vårt utbud, säger Maria.


Åland viktigast
Inriktningen på Åland och det åländska är något av en självklarhet. Visserligen säljer man en del på färjorna och en del via internet men det mesta säljs ändå i butiken dit både ålänningar och turister hittar.
– Men ålänningarna är vår viktigaste målgrupp, slår Maria fast.


Teamarbete
Bakom sagoboken och sagosmycket som man tagit fram till jubileumsåret ligger också en hel del arbete och Maria Karlström understryker att det är fråga om ett teamarbete där hon jobbat tillsammans med Mari Stefansotter och Sanna Karlsson, som också är anställda i smyckesverkstaden.
Silversmyckena med fem motiv – en sol, en blomma, ett moln, en stjärna och en måne – har utformats av Maria medan Mari, som är utbildad grafiker, har gjort bilderna för pekboken med en invävd rimmad berättelseslinga som Maria skrivit. Sanna har gett boken dess layout och också utformat den presentkartong som allt skall ligga i. Silversmyckena finns också som ett berlockarmband.
Som för att understryka det åländska är boken också tryck på Åland, hos Mariehamns tryckeri.
Presentförpackningen trycks i Reso på fastlandet där det fins ett företag som är specialiserat på den typen av tryckarbeten.


Kan bäras av alla
Men tillbaka till smyckena.
Maria Karlström säger att man uttryckligen velat ta fram ett smycke som passar barn.
– Den yttre formen är därför viktigt. Smycket har till exempel inga vassa kanter.
Och trots att smycket främst är tänkt som en dopgåva eller någon annan form av present för barn så har man velat utforma det så att det skall kunna bäras livet igenom om man vill.
Smyckena och pekboken säljs också separat.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax