DELA

Joa lever sig in i rollen som Joel

– Jag har levt med Joel hela vintern och det börjar kännas som om han kommer väldigt nära.
Det säger Joa Helgesson som skall göra titelrollen i sommarens Joelopera i Mariehamn.
I går såg han för första gången Alandica där han skall ha premiär den 24 juli.
Unga barytonsångaren Joa Helgesson, som studerat vid Operahögskolan i Stockholm, är född 1981 i Stockholm och känd för en finländsk och åländsk publik genom den finlandssvenska tv-serien ”Mästersångarna” där åländska sopranen Frida Jansson också var en av de medverkande.


Varit på Åland
Åland är inte okänt för honom.
– Min mormor har sedan länge en fästman som är ålänning och jag har sommartid hälsat på vid deras stuga, säger han.
Stugan ligger i Lemland vilket betyder att han också tidigare besökt Joels hemkommun. I går skulle han dessutom åka dit för att ta sig en grundligare titt på Joelminnen i kommunen.


Litterärt intresse
Joa Helgesson berättar att han också studerat litteraturvetenskap vilket gör att han tagit till sig Joel Petterssons texter med ett särskilt intresse. Han berömmer hans språk och berättarteknik och döljer inte att han är fascinerad av Joel och ser fram emot att få göra honom på operascenen i sommar.
– Joel Pettersson är ju mycket intressant, också något av en kameleont som tar över personlighetsdrag av människor som han påverkas av. Samtidigt som han tidvis också verkar ha varit mycket isolerad.


Rättvist porträtt
Lars Huldéns libretto och dramaturgen och regissören Richard Barks intentioner med föreställningen stämmer, enligt Helgesson, väldigt väl överens med det han nu läst om och av Joel Pettersson.
– Det är ett rättvist porträtt som ges av Joel, säger han.
Samtidigt vill han också passa på att berömma Nikolo Kotzevs musik.
– Han har lyckats få fram fina slingor i sin musik och de storslagna körpartier som ingår passar väl med Joels ibland högtflygande visioner.


Dialekthjälp
Att som rikssvensk göra en jordnära åländsk Joel har givetvis sina språkliga svårigheter men också där har Joa Helgesson stora ambitioner. Han har fått löfte om hjälp på traven med den åländska dialekten av Frida Jansson som han känner sedan de båda var med i ”Mästersångarna” .
– Vi har redan så smått börjat med konsultationerna, säger Joa.


Nio föreställningar
Den 24 juli är det alltså premiär på operan ”Joel” i Alandicas stora sal och man ger sammanlagt nio föreställningar till den 5 augusti. Enligt Rolf Lindqvist i operaföreningen finns nu endast ett hundratal platser kvar till premiären.
I de övriga solistrollerna i ”Joel” återfinns Jenny Carlstedt, Therese Karlsson, Annika Sjölund, Mikael Fagerholm och Johnny Ahlström.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax