DELA

Inlevelsefull opera ”med otrolig nerv”

Henry Purcells opera  ”Dido och Æneas” hade premiär i stadshuset i Mariehamn i lördags med sångelever, instrumentalister och dansare från Ålands musikinstitut. För regin står Catarina Gnosspelius, för sånginstuderingen Catherine Frisk Grönberg och för orkesterledningfen Kjell Frisk. Nyans recensent skriver om en föreställningt med otrolig nerv, så vacker och inlevelsefull att hon gråter
Det stavas med fyra bokstäver: sång, glad, sorg. Med fem: drama, musik, succé. Med sex: närvaro, äkthet, ungdom, kärlek. Och med två: JA!
Här kunde recensionen egentligen sluta, men för er som ännu inte sett Musikinstitutets uppsättning av Henry Purcells Dido och Æneas, med vacker och målande 1600-tals musik och en handling som av regissören förlagts i nutid, kan det vara på sin plats med lite mera kött på benen.
Föreställningen inleds med en prolog som känns lite förvirrad. Det är svårt att få grepp om det hela. Musiken är vacker, texten ohörbar, dansöserna fantastiska (koreografi Elzbieta Söderlund) men det hela andas i alla fall skolföreställning. De facto komponerade Purcell operan för en skola, en internatskola för flickor i Chelsea. Nahum Tate skrev librettot utgående från historien om Dido och Æneas ur Vergilius Æneaden.


Otrolig nerv
Vi tar en paus, och sen brakar det loss! I ett huj har jag glömt Stadshusets akustik (eller brist på sådan) och att det faktiskt är elever vi har på scenen. Solisterna är fantastiska, kören kraftfull, scennärvaron och nerven otrolig.
Jag dras med i berättelsen om hur kärleken mellan filmstjärnan Aeneas och drottning Dido utvecklas; hur Dido slits mellan plikt och lust, och Æneas känner sig tvingad att välja bort kärleken för det kontrakt han skrivit på, ivrigt påmind om det av sin agent Mercury. Kanske hade de unga tu löst den här konflikten om de fått tid och ro till det.
Men ron rubbas av tre häxor, witches, som i Gnosspelius version blivit till ”papparazzi” från skvallertidningen Bitches. I en infernalisk jakt på löpsidesstoff, skandal och katastrof, fläker de ut de unga älskande och deras sköra kärlek.


Svarta löpsedlar
I en effektfull scen står kören med löpsedlar i uppsträckta armar. Kören sjunger och bakom scenen upprepas deras ord i ekosång. Baksidan, eller är det framsidan?, av löpsedlarna är svarta, kanske ett förebud om det kommande slutet. Det blir ett jag vill, jag vill inte, som slutar i tragedi. Just när Æneas bestämt sig för att INTE lämna Dido för sin karriär, har hon redan bestämt sig för att livet utan kärleken inte är värt att leva, och slukat en burk piller. Hon vet att hon är döende och avvisar Æneas.
Didos förtvivlan, Belindas förtvivlan, MIN förtvivlan – allt känns så äkta och stort att ögonen fuktas och tårarna trillar. Dido är döende. Skvallerjournalisterna och fotograferna inser att de bidragit till tragedin och lägger ner sina kameror runt Dido, som vilar i Belindas armar, och går en efter en sin väg. Till sist är bara de två kvar på scenen. Drottning Dido dör i armarna på sin privatsekreterare Belinda. Men eftersom det här är opera hinner hon ändå sjunga den berömda arian When I am laid in earth, vackert och med inlevelse och aningens, aningens falskt ibland, men det är inte därför jag gråter…


Underbart
Jag har sagt det förr och det gäller också nu: de är underbart att våra unga duktiga sångare får chansen att ”göra det på riktigt”, att det finns en Catherine Frisk som brinner för sina elever, tror på dem och ”coachar” dem, att det finns en Kjell Frisk som dirigerar en elevorkester med blockflöjten i högsta hugg, att ÅMI satsar på att ta in en duktig regissör.
Men framför allt att det finns unga musiker som är villiga att satsa tid och arbete, både på scenen och med allt som krävs bakom den, på det som bär vårt samhälle: konst och kärlek .
Tack allesammans för en fantastisk föreställning! Min fyraåring hälsar att ni sjöng så vackert. Som blommor.

LENA JOHANNA SVARTSTRÖM
Foto: STEFAN ÖHBERG

Två föreställningar av operan ges ännu: lördagen den 16 maj kl. 14 och 19.30. Biljetter säljs en timme före färeställningarna eller bokas via e-post på adressen: catherine.frisk@gamail.com.