DELA

Idag startar Alandia Jazz

Med ung nordisk profil och utan att tumma på jazzbegreppet fyller Alandia jazz festival femton år. Ännu återstår att se om jazzpubliken hittar till Alandica och den nya konsertformen.
Både plats och tid är i år nya för Alandia jazz festival. Festivalen som många år arrangerats i Islandia har i år flyttat till Alandica och hålls i augusti istället för i juli. Idag drar festivalen igång, men ännu är många biljetter osålda.
– Det brukar vara så. Jazzpubliken är inte alltid ute i så god tid, säger Lars-Bertil Olsson, ordförande för föreningen Alandia Jazz.


Konsertformat
Publiken skall nu också vänja sig vid att njuta jazz i ett mer renodlat konsertformat.
– Man kan inte som tidigare glida omkring med ett stop och mingla bland folk medan musiken pågår. Vi har istället satt in ordentliga pauser mellan varje set så folk skall hinna umgås. Det vi vinner på det här konceptet i Alandica är att ljudet blir väldigt mycket bättre.
Festivalens konstnärlige ledare, saxofonisten Edward Mattsson hade i förväg hoppats på 400 besökare per konsert. Man borde sälja drygt hälften mer biljetter än vanligt för att täcka merkostnaderna för hyran i Alandica.
– Det känns ännu lite osäkert mot bakgrund av sommarens alla kulturevenemang, man undrar om publiken har råd att gå på mer. Vi brukar få hälften av vår publik utifrån, många av dem från stadens marinor. Nu är det ganska tomt i båthamnarna, säger Lars Bertil Olsson.
– Många jazzfestivaler slirar åt pop eller blueshållet. Vi vill hålla oss till jazzen och kanske främst modern jazz. Det är dåligt med jazzfestivaler i Norden och i synnerhet såna med nordisk profil och för yngre musiker, säger Edward Mattsson.


Rötter i punk
Edvard Mattsson ser själv fram emot de två sista konserterna på lördag Gruppen Paavo från Sverige och norska Atomic som är ett av de hippaste banden på den nordiska jazzscenen just nu.
Lars Bertil Olsson ser med lätt bävan och förväntan fram emot svenska bandet DFQ som på My Space på nätet lovat komma och riva stället.
– De är annorlunda genom i sin spännvidd, säger Edward Mattsson. Bandet har sina musikaliska referenser i punkmusik som Ebba Grön. Bandet Paavo igen kommer in i jazzen från andra hållet, från den moderna konstmusiken.
Men det finns också mer traditionell jazz på programmet som Hanna Elmqvist Quintet som spelar tidigare på lördagkvällen.


Himmelsk Ellington
Många ser också fram emot söndagens extra konsert kl 15. Det är Duke Ellington’s Sacred Concert framförd av projektkören.ax dirigerad av Johanna Grüssner med före detta The Real Group medlemmen Margareta Bengtsson som solist. Monica Lind i projektkören känner stor tillförsikt inför konserten.
– Det går bra, vi har ett par låtar till att sätta ännu, men konserten vi hade tidigare i somras i Stockholm gick jättebra.
Hon har sjungit delar av Sacred Concert tidigare och uppskattar de häftiga klangerna och harmonierna.
Lars Bertil Olsson berättar om en dam som efter Stockholmskonserten kom fram till honom och sade.
– Jag har varit i himlen!
Biljetter till jazzfestivalen kan man boka via Alandia jazz på telefon: 16508 eller via Alandica.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax