DELA

Henrik Nylund-boken i tryck

Boken om Föglökonstnären och mångsidige kulturarbetaren Henrik Nylund har nu gått i tryck och kommer att släppas vid en utgivningsfest på Vikingaborg den 27 oktober. Det har i år gått 25 år sedan Henrik Nylund gick bort i cancer, endast 37 år gammal. (Bilden visar bokens pärm.)
I bokens undertitel kallas Nylund ”en eldsjäl i åländskt kulturliv”. Han hann med mycket under sin korta livstid.
Utöver verksamheten som konstnär arbetade han som bibliotekarie. För många var han känd som aktiv revyförfattare, skådespelare, regissör, dekoratör med mera på Vikingaborg. Han engagerade sig i samhället som liberal politiker och satt i dåvarande landstinget.
Henrik Nylund hörde till dem som var mycket engagerad i tillkomsten av Nya Åland och medarbetade med kluriga tecknade kommentarer i tidningen. Till utbildningen var Nylund mentalvårdare.


Hög tid för bok
Det är Föglö hembygdsförening som tagit initiativet till boken och som är dess utgivare.
– Det är hög tid att de människor som arbetade med Henrik Nylund och fanns i hans närhet får skriva om sin upplevelse av honom, sade hembygdsföreningens ordförande Eva Nyberg i Nya Åland förra hösten när man just kommit i gång med arbetet.
Nu när arbetet är klart tycker hon att man lyckats ganska väl, även om någon när boken kommit ut säkert kan peka på saker som de tycker att borde ha varit med.
– Men vi gick ju ut med information i god tid om bokprojektet just för att alla som ville komma med bidrag och synpunkter skulle ha möjlighet till det.
Själv tycker hon att boken ger en god beskrivning av olika sidor av Henrik Nylunds liv och verksamhet.
– Som redaktör har jag slagits av hur mycket han hann med på kort tid, säger hon.


Medarbetare
Boken skall omfatta 136 sidor. Den är inbunden och tryckt helt i fyrfärg. Den tecknar ett brett porträtt av Henrik Nylund med huvudrubrikerna ”Levnad”, ”Konsten”, ”Teatern” och ”Politiken”. Boken är rikt illustrerad med såväl Nylunds konst som biografiskt bildmaterial.
Medverkande skribenter är Brita Sommarström, Marika Hausen, Kurt Simons, Christer Eriksson, Lisbeth Eriksson, Mirjam Öberg, Benita Laanti-Helander, Valdemar Nyman, Holger Sundblom, samt Eva Nyberg som också varit redaktör för boken. Håkan Skogsjö har gjort layouten.Viktiga insatser har också gjorts av Gerhard Holmström som fotograferat av en mängd av Nylunds konstverk och Kjell Söderlund som bearbetat bildmaterialet.


Tillgänglig för fler
Henrik Nylunds konstverk, såväl målningar som grafik, utgör en stor del av bokens illustrationsmaterial och det är ett medvetet val.
– Det känns bra att hans konst på detta sätt blir tillgänglig också för dem som inte har råd att köpa konst och dessutom för alla de nya Föglöbor som växer upp och kanske bara har hört talas om Henrik, säger Eva Nyberg.
– Det bildmaterial som inte rymts med kommer vi att deponera i landskapsarkivet, tillägger hon.


Utgivningsfest
Utgivningen av boken skall firas med en stor utgivningsfest på Vikingaborg i Sonboda lördagen den 27 oktober kl. 19.00. I programmet ingår bland annat musikaliska pärlor ur succérevyn ”Astigut” med Margaretha Österman och Göran Sundblom samt Jack Mattsson.
Nylunds stora vurm för Birgit Nilsson uppmärksammas. Marcus Eriksson står för kvällens festtal, men andra som vill berätta något om Henrik är välkomna att bidra med anekdoter och minnesbilder.
– Ordet är fritt och om någon saknar något i boken så går det bra att framföra det vid festen, säger Eva Nyberg.
Hon understryker att allmänheten är varmt välkommen till festen där inträdet är fritt. Under kvällen säljs boken till specialpriset 25 euro (normalpriset blir 30 euro). Det blir även kaffeservering.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax