DELA

Gillar att experimentera i keramik

”Krukor och fat” kallar Solveig Mörn lite anspråkslöst den utställning som hon i kväll öppnar på Galleri Skarpans i Mariehamn. Det hon bjuder på är dock en hel uppsättning med nyproducerad keramik. Mycket mer än bara krukor och fat. Hon gillar att experimentera.
Solveig Mörn har arbetat med keramik från tidigt sjuttiotal och till i dag. Hon har gått från att flitigt sitta vid drejskivan hemma i Tranvik till ett allt friare skapande. I dag gör hon mest kavlade keramikarbeten i stengodslera och sysslar också med rakubränning, papperskeramik och arbeten i gipsbandage.
– Det är roligt att experimentera, konstaterar hon.


Afrikainspirerat
I former och dekorationer kan man i det hon nu ställer ut känna också en fläkt av afrikanska stilideal och hon erkänner att det år på sjuttiotalet som hon vistades i Afrika och också studerade konst fortfarande inspirerar henne.
Ett antal rakubrända masker för direkt tankarna till afrikanska dansmasker.


Spännande mönster
Det kanske mest anslående i utställningen på Skarpans är de stora och fritt formade fat hon visar med olika mönster och glasyrer. Ibland med hela glaserade ytor, i bland med glasyr bara i mönstren. Närmast kommer man att tänka på faten som fruktfat eller uppläggningsfat men de är bränd i så hög temperatur att de till och med kan tåla ugnsvärme.
Som dekoration på en del av de utställda faten har Solveig Mörn placerat ut färska kronärtskockor och skockornas spännande form har hon låtit inspirera sig till flera arbeten i gips och i papperslera.


Vernissage i kväll
Sin första utställning på Galleri Skarpans hade Solveig Mörn 1991 och hon ställde också ut i galleriet år 2000. Hennes nya utställning har vernissage i kväll, fredag, kl. 17-19 och kan sedan ses i galleriet till den 21 november.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax