DELA

Fullt hus på Veras Ålandskväll

I går kväll var det dags igen att bänka sig framför den vita duken för att se film.
Kort- och dokumentärfilmfestivalen Vera, som körde i gång med Ålandsrelaterade produktioner, lockade som vanligt mycket folk. (På bilden visas Karl Sahlgrens ”Marknadsresan” från 1968.)
Hösten 1970 kom Mikael Wahlberg första gången till Kökar och blev så fascinerad att han inte bara återvände upprepade gånger på besök utan också skaffade sig ett tillfälligt lärarvikariat som tillät honom att stanna lite längre i skärgårdskommunen.
Under sex års tid vandrade han runt med sin kamera och fotograferade livet och naturen, detaljer och helheter.
– I somras fick jag idén att skanna in alla gamla negativ och efter oändligt många timmar blev det ett bildspel, berättar Wahlberg.


Fotoutställning i Alandica
I januari visade han bilderna på Kökar och i går på Vera i formen av en film med specialkomponerad musik.
Den som missade filmen i går kväll kan fortfarande njuta av bilder i den fotoutställning som finns i Alandicas foajé.
– Jag har också varit i kontakt med Ålands museum som blev intresserade och kanske ställer ut fotografierna någon gång i framtiden, berättar Wahlberg.


Högre förväntningar
Kökar fanns i går med också i Kalle Sahlgrens dokumentär Marknadsresan från 1968 och i Barbro Björkfelts Äventyr i denna kropp. Den senare filmen, som kommer att visas i finlandssvensk tv, är ett personporträtt av sjömannen John Vikström.
Fyra dagar återstår av Vera och utbudet av pärlor är större än någonsin.
– Mina förväntningar på årets festival är ännu högre än vanligt. Vi har så många fina filmer och blev ju tvungna att utöka antalet dagar från tre till fem, säger festivalarrangören Pia Rothberg-Olofsson.