DELA

Frisk-utställning i nytt utställningsrum

Collage dominerar den utställning som Guy Frisk hade vernissage på i Lumparlands bibliotek i går kväll. Samtidigt invigdes bibliotekets nya utställningsrum.
Utställningen, som Guy Frisk håller på begäran av biblioteket, omfattar hela fyrtio arbeten, de flesta i mindre format. Han förklarar att materialet inte är gjort med tanke på just den här utställningen men när han fick frågan ville han gärna ställa upp. I synnerhet som biblioteket finns i anslutning till en skola. I går på eftermiddagen mötte Frisk också eleverna och berättade om sin konst för dem.


Vill uppmuntra
– Det är viktigt att uppmuntra de ungas eget skapande, menar Frisk som gärna skulle se att utställningsrummet framöver kunde användas också för elevarbeten.
När det gäller de egna utställningen berättar han att den sträcker sig över en period från sextiotalet och fram till det här årtiondet.
– Mycket är ett slags förlagor, idéer som jag sedan utvecklat vidare i andra arbeten.


Som en röd tråd
Det är hans långsiktiga sätt att arbeta. Han beskriver det som del av en ”life story”.
– Det blir till en röd tråd, allt vad jag gjort hör ihop på något sätt, växer och ger stöd.
Guy Frisk är glad över att man nu fått ett hyggligt utställningsutrymme i biblioteket. När det tidigare hållits utställningar i biblioteket i Lumparland har konstverken – som Nyan också flera gånger noterat – fått trängas på minimala utrymmen bland bokhyllorna.


Danmark nästa
Utställningen i biblioteket kommer att hänga kvar fram till hösten. I sommar skall Guy Frisk också ställa ut i Danmark tillsammans med Kjell Ekström och Nanna Sjöström och i höst väntar en egen utställning i Helsingfors.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax