DELA

Frida Jansson sjöng Jenny Lind

Frida Jansson gjorde ett framträdande med sånger ur Jenny Linds repertoar på Musikmuseet i Stockholm i lördags.
Museet firade minnet av Jenny Linds debutdag med konsert, utställning och temadag.
Till Nyan säger Frida Jansson att hon blev tillfrågad om att framträda vid Jenny Lind-dagen på Musikmuseet av sin professor i musikhistoria, Eva Öhrström, som hon också tidigare framträtt med i andra sammanhang.


Sjunger på Åland
Eva Öhrström berättade i programmet om Jenny Lind (1820-1887), på sin tid sångerska med världsrykte. Musikmuseet, vid Sibyllegatan 2 i centrala Stockholm, håller just nu också en utställning kring sångerskan: ”Jenny Lind – superstjärnan, sångerskan, människan!”.


Linds repertoar
Frida Jansson berättar att hon sjöng sånger som i tiden ingick i Jenny Linds repertoar, sånger av Bellini, Donizetti, Mendelssohn, Erik Gustaf Geijer och Anders Fredrik Lindblad.
Hon ackompanjerades av Ilnara Salavatova på piano. Ilnara studerar på samma årskurs som Frida.
– Vi har blivit goda vänner och har också planer på att tillsammans ge konsert på Åland så småningom, troligen till hösten, säger Frida.
Före det ges det också ett par tillfällen att höra Frida Jansson på Åland. Dels skall hon medverka i den Mendelssohnsymfoni som under Kaj-Gustav Sandholms ledning skall framföras i samband med invigningen av kultur- och kongresshuset Alandica i början av april, dels skall hon och Frida Österberg ge konsert tillsammans med Sandholm inom ramen för Ålands orgelfestival veckan efter midsommar.


Operett i Vadstena
I Frida Janssons sommar ingår en medverkan i operaakademin i Vadstena där en nyskriven operett, ”Näsflöjten” av Fredrik Österling och Magnus Lindman, står på repertoaren. Den beskrivs som ”en kulturpolitisk operett”. Premiär blir det den 8 augusti.
Frida Jansson studerar nu på tredje året vid Kungliga Musikhögskolan, vilket betyder att hon skall ha sin kandidatexamen klar i vår.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax