DELA

Frida Jansson i tv-serie i FST

– Det var jätteroligt när man väl kunde glömma kamerorna.
Det säger Frida Jansson, ung sopran och musikstuderande från Åland, som vi i december får se i programserien ”Mästersångarna” i den finlandssvenska tv:n. (På bilden ses Frida tillsammsn med lärarna Monica Groop och Gustav Djupsjöbacka.)
”Mästersångarna” går i sex avsnitt med start den 2 december.
Serien följer en grupp på sex unga sångare som samlas till en mästarkurs under en vecka i naturskön omgivning på Replot i Vasa skärgård. Som lärare har de Monica Groop, internationellt känd finlandssvensk operasångerska, och Gustav Djupsjöbacka, högt rankad ackompanjatör och rektor för Sibeliusakademin.
Veckan som speglas genom fem halvtimmeslånga avsnitt utmynnar i ett sjätte timslångt avsnitt där också en slutkonsert med deltagarna inryms.


Inget Idol
Susanne Skata med produktionsbolaget Susproductions i Vasa har producerat programserien för FST5. Wivan Nygård, själv sångerska, står för regin.
– Hela idén har från början utvecklats av Wivan Nygård, berättar Susanne Skata.
– Något idolprogram är det inte fråga om. Här röstas ingen ut. Alla är med till slutet. Meningen är att tittarna skall få en inblick i vad sångaryrket går ut på.


”Jättebra gäng”
Frida Jansson, som Nyan fick tag på i Stockholm i går när hon just avslutat en föreställning för barn och höll på att sminka av sig sin kattmask, säger att det verkligen var trevligt att göra serien.
– Det var ett jättebra gäng och vi bodde ju också tillsammans hela veckan.
Lite nervös är hon över hur det hela skall te sig. Hon har ju inte sett slutresultatet ännu.
– När man sjunger är det ju den slutliga versionen som publiken får se, men här visar vi också vägen dit med fel och misstag.
Inspelningen var dock en riktig kurs och Frida tycker att hon och de andra deltagarna lärde sig väldigt mycket under veckan.
– Bar det att få höra Monica Groop berätta om sina erfarenheter av sångaryrket var mycket givande, konstaterar hon.


Sex utvalda
Susanne Skata berättar att utöver Frida Jansson deltar Niklas Vepsä, tenor från Esbo, Susanna Sten, sopran, Vincent Hashmi, baryton och Joa Helgeson från Sverige, samt Jeanette Ekornåsvåg, mezzosopran, från Norge.
Samtliga deltagare är studerande vid musikhögskolor och man fick fram deltagarna genom Kungliga musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, samt Sibeliusakademin i Helsingfors. Bland drygt fyrtio intresserade valde Groop och Djupsjöbacka sedan ut de sex deltagarna.
Frida Jansson studerar nu på andra året vid Kungliga musikhögskolan.


Slutkonsert
Musikaliskt ligger tyngdpunkten i ”Mästersångarna” på det gemensamma nordiska musikarvet. Tanken är att tittarna skall kunna se hur deltagarna utvecklas under kursens gång fram till den avslutande konserten som hålls i Vasa stadshus.
Susanne Skata säger att man hoppas att serien skall kunna visas i andra nordiska länder.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax