DELA

Foto, akvarell, keramik i utställningshöst

Med Britt Marie Trensmars fotoutställning ”Han i hennes ögon” fick Ålands museum och Ålands konstmuseum en rivstart på hösten. I tur står flera andra utställningar enligt det höstprogram som nyligen sändes ut till alla hushåll. (På bilden en akvarell av Nandor Mikola ur en av den utställning som har vernissage i november.)
Britt Marie Trensmars utställning, med bilder av män fotograferade av kvinnor, är ett samprojekt för museet, konstmuseet och Arbetets museum i Norrköping där utställningen också skall visas.
I Ålands museum kan man se den till den 14 oktober.


Ugnsfärskt
Efter mansbilderna görs plats för en stor keramikutställning i konstmuseet. ”Mera ugnsfärskt II” heter utställningen som öppnas den 19 oktober. Det är en utställning med verk av några av Finlands främsta inom keramikkonsten. Med finns verk av Iiro Ahokas, Paula Blåfield, Åsa Hellman, Catharina Kajander, Saana Murtti, Kim Simonsson och Carolina Slotte.
I anslutning till utställningen håller Åsa Hellman den 30 oktober en föreläsning om inspirationskällor och keramiska tekniker i serien möten kring konst.


Akvareller
Keramikkonsten finns utställd till den 18 november och följs av en stor samlingsutställning med akvarellkonst. Utställningen som nu kommer till Åland kallas ”Erövrare av Europa” och visar ett tvärsnitt av nutida finländsk akvarellkonst.
Med finns arbeten av Lauri Ahlgren, Tello Anttila, Kjell Ekström, Pentti Kokko, Nándor Mikola, Tuomas Mäntynen, Kaarina Mökkälä, Osmo Nissinen, Elina Tammiranta-Summa, Kristiina Turtonen, Carl Wargh och Kalle Wikberg.
Utställningen pågår i konstmuseet till den 13 januari och den 8 januari håller Kjell Ekström en akvarellworkshop för vuxna nybörjare.


Skärgård och Santa
Utöver dessa stora utställningar bjuds det på en hel rad av mindre omfattning.
n Mellan den 24 oktober och 13 november kan man se en utställning med skärgårdsbilder av fotografen Daniel Eriksson i specialsalen.
n I entrégalleriet visas den 1.11-30.11 ”System och passion. Linné och drömmen om naturens ordning”, en utställning från Sverige av fotografen Helene Schmitz.
n ”Haddon Sundblom & Santa Claus” är namnet på den julutställning som visas i specialsalen mellan den 23 november och 13 januari. Haddon Sundblom var född i Amerika och son till en utvandrare från Föglö. Han är bland annat bekant som upphovsman till den fryntliga Coca-Cola-tomten.
n ”Flygande kvadrat X 60”, som visas i entrégalleriet den 5-27 december är en utställning med verk av konstelever från det 60-årsjubilerande Medis.
n I entrégalleriet följer sedan mellan den 4 och 20 januari en utställning med akvareller av Arne Isacsson från Sverige. Han håller en föreläsning i serien möten kring konst den 10 januari.
n Serien ”Min samling och jag” som visas i några montrar på Torget i museet har Nyan tidigare berättat om. Efter Görans Dahls samling med väderkvarnar följer den 2-30 oktober Maggie Holmbergs utställning med klockor och kaffepannsmössor och mellan den 6 och 27 november visar Gunilla Nilsson skor.


Afternoon tea
Bland andra program på museet kan noteras att Judy Kuitunen och Freja Darby skall servera afternoon tea ”med alla tillbehör på klassiskt engelskt vis” den 5 och 6 oktober mellan kl. 14 och 16.
n Den 24 november kl. 12-15 blir det julpyssel med Tove Sjövall, den 29.11 tillverkas exlibris under ledning av Tiina Barck och Kirsi Sand och den 16 december hålls en rimstuga där Leo Löthman och Kiki Alberius-Forsman hjälper till med att smida julklappsrim.
n Öppet hus håller museibyrån den 27 november kl. 16-20. Det blir guidade turer med besök i museimagasinen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax