DELA

Fotbollsstjärnor med favopritböcker

Många av de åländska fotbollsspelarna läser också en hel del.
Det fick barnen veta då spelare från IFK Mariehamn och Åland United kom till den traditionella läsnatten i Ytternäs skola. (På bilden Andreas Björk, Peter Sjölund och Tommy Wirtanen från IFK Mariehamn och bakom dem eleverna Robin Nylund, Zaharias Ekholm och Lucas Ekholm.)
Det var många ögon som tindrade på fredag kväll i Ytternäs skola i Mariehamn. Bland alla elever, som hade kommit till läsnatten, fanns nämligen också ett tjugotal fotbollsstjärnor från IFK Mariehamn och Åland United.
Spelarna var inbjudna under förutsättning att de hade med sig en bok som de tycker om.
Vid Andreas Björk, Peter Sjölund och Tommy Wirtanen från IFK Mariehamn hänger tre killar, Robin Nylund, Zacharias Ekholm och Lucas Ekholm, då Nya Åland kommer till läsnatten.
Vad gillar ni mera, böcker eller fotboll?
– Fotboll, killarnas svar kommer blixtsnabbt och utan tvekan.
Det är också, inte helt oväntat. fotbollsspelarnas svar. Men samtidigt berättar de att vissa av dem också läser en hel del.
– I synnerhet förr då vi åkte färja. Nu när vi flyger handlar det ofta mest om att koncentrera sig på spelet, säger Tommy Wirtanen.
Vad har då fotbollsässen med sig för böcker? Jo, Björk har Roy Keanes självbiografi, Sjölund har Maria Housdens ”Flickan med de röda skorna” som handlar om en ung flicka som har cancer och Wirtanen har Mikael Lindfelt och Kaj Kunnas bok Time Out.
– Egentligen borde man nog läsa mera, säger Peter Sjölund.
– Men det får bli senare.

titte.tornroth@nyan.ax

erkki.santamala@nyan.ax