DELA

Författarporträtt i stadsbiblioteket

Författarporträtt har blivit något av ett specialområde inom fotokonsten. Bilden av författaren känns som en viktig del av verket och dess presentation. Just nu kan man i stadsbiblioteket se tolv författarporträtt producerade som en del av Ny Tids poetkalender för 2009. (På bilden projektledare Katarina Gäddnäs, till vänster bland andra Sanna Tahvanainens porträtt.
De tolv författarporträtt – ett för var månad av året – som visas i stadsbiblioteket är alla tagna av Charlotta Boucht för poetkalendern – som tidgare presenterats i Nyan.
I kalenderproduktionen finns ett betydande åländskt inslag i och med att två av de deltagande poeterna – Carina Karlsson och Sanna Tahvanainen – är ålänningar och Katarina Gäddnäs har fungerat som projektledare och Eva-Jo Hancock svarat för layouten.


En biprodukt
– Utställningen med författarporträtten var inte planerad från början som en del av marknadsföringen av kalendern utan är en ren biprodukt. Ändå har den blivit efterfrågad och har redan visats i Stockholm, Malmö, Åbo och Ekenäs. Nu är den här i Mariehamn och sedan skall den vidare till Vasa, berättar Katarina Gäddnäs.
De tolv porträtten är mycket olika. En del är rena porträttfoton medan andra placerar författaren i en miljö, ofta relaterad till årstiden. De två åländska bilderna representerar båda infallsvinklarna; den på Sanna Tahvanainen är ett regelrätt porträtt medan Carina Karlsson likt en slottsfru gläntar på en dörr vid Kastelholms slott.
Enligt Katarina Gäddnäs är bilderna ett resultat av ett samarbete mellan författarna och fotografen där det funnits rum för egna idéer från författarnas sida.


De finns med
De tolv som finns med i kalendern och på utställningen är, från januari till december: Heidi von Wright, Bosse Hellsten, Stella Parland, Catharina Gripenberg, Oscar Rossi, Matilda Södergran, Philip Teir, Thomas Brunell, Sanna Tahvanainen, Ralf Andtbacka, Peter Mickwitz och Carina Karlsson.
Utställningen, som inte har någon vernissage, pågår till den 28 mars och finns därmed i biblioteket lämpligt under Mariehamns litteraturdagar.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

jonas.edsvik@nyan.ax