DELA

Finfina Ålandströjor i pristävling

Hela sjutton förslag på 2000-talets åländska ylletröja fick Föglö hembygdsförening in inom utsatt tid.
Juryn sammanträdde i måndags och utsåg vinnarna men resultatet hålls hemligt till dess man genomfört en publikomröstning i samband med att tröjorna ställs ut. (På bilden Barbro Eriksson, i juryn, med ett av tävlingsbidragen.)
Hembygdsföreningen framhåller i ett pressmeddelande att man är mycket nöjd med resultatet.
Tävlingsjuryn bestående av Barbro Eriksson, Tina Juslin, Florence Pahlman och Per-Ove Högnäs, samt Marlene Sjöblom från hembygdsföreningen hade i måndags ”julafton” när alla paketen öppnades. Ur postpaket, påsar och askar packade man upp den ena finare tröjan efter den andra. De allra flesta tröjorna är stickade i naturfärgat ullgarn med olika typer av strukturmönster.
– Den är väldigt välgjord!
– Vilken intressant resår!
– Den är både traditionell och modern på ett originellt sätt
Det var några av kommentarerna som fälldes när juryn granskade tröja efter tröja.
Uppgiften att sålla fram en första och en andrapristagare tedde sig inledningsvis som svår, men var i slutändan lätt: enigheten var stor om vilka tröjor som kommer att prisbelönas.
Men vilka det är förblir en hemlighet till dess att allmänheten först har fått rösta fram sin favorit.


Utställningar
Tröjorna kommer nu att ställas ut på biblioteket i Degerby från och med måndagen den 16 mars och därefter på Ålands Museum mellan den 8 april och 3 maj. Först när den omröstningen är klar kommer pristagarna att tillkännages och prisutdelningen att ske. Närmare uppgifter om hur, när och var kommer senare.
Förstapristagaren belönas med ett pris på 1.000 euro, andrapristagaren med 500 euro och allmänhetens favorit med 250 euro. (jk)