DELA

Ett hus med många möjligheter

Så är då kultur- och kongresshuset Alandica invigt. Taget i bruk har det ju varit redan en tid och visat sig fungera. Ett hus med många möjligheter, konstaterar Nyans kulturredaktör Jan Kronholm.

Att ett samhälle av Ålands storlek har byggt sig ett hus som detta är egentligen ganska enastående. Man får leta länge efter motsvarigheter i kommuner av samma storlek både på fastlandet och i Sverige. Men Åland är ju inte vilken plats som helst utan en av landets – ja, hela Nordens – rikaste regioner och vad är väl då bättre än att man satsar en del av resurserna på att skapa förutsättningar för ett aktivt kulturutbud. I kombination med förbättrade förutsättningar för konferensturism.

På kulturområdet
är en av de viktigaste vinningarna med det nya kultur- och kongresshuset att Åland nu har fått en ordentlig konsertsal, något som hittills saknats. Alandicas stora sal ger helt nya förutsättningar för såväl åländska musiksatsningar som gästspel utifrån.
Redan tidigt i den långa diskussionen kring planerna på ett kultur- och kongresshus visionerades om huset som ett ålänningarnas kulturella vardagsrum. Med fullt fog eftersom det i vår omvärld finns många exempel på kulturhus som fyller just den funktionen: inbjudande, tillgängliga, trivselskapande. Kulturhuset Katuaq i grönländska Nuuk är ett lysande exempel på denna typ av mångfunktionella och öppna mötesplatser.

Huruvida Alandica
kommer att kännas som ett sådant öppet och tillgängligt hus återstår att se. De yttre förutsättningarna finns men tiden får utvisa om huset också blir en plats där man kan slinka in en vanlig vardagseftermiddag, sitta en stund i den vackra foajén, ta del av aktuell information om kulturutbudet i huset och i hela landskapet, boka biljetter till någon konsert eller teaterföreställning, ta sig en titt på någon aktuell utställning, njuta av den vackra utsikten, kanske få sig en kopp kaffe…

Alandica är i varje fall
ett hus som kan bli en viktig knutpunkt i åländskt kulturliv. Husets ägare, landskapsregeringen, och driftsbolaget har säkert ambitionen att ta väl vara på möjligheterna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax