DELA

En superhjälte Ålands museum

Läderlappen hette han en gång på svenska. Batman heter han nu nästan över allt. I samlarserien i Ålands museum kan man nu se Per Didriksson stora samling av Batman-prylar. (På bilden Annika Dahlblom från museets utställningsenhet med en Batmanmask och en Batmandräkt.)
Per erkänner att Batman nog var något av en barndomshjälte för honom. Då läste han serietidningar med berättelser om Läderlappen och hans trogna medhjälpare Robin.
– Mitt första minne av Batman är från sextiotalets tv-serie men det var ändå först i tjugårsåldern som jag började samla, säger han.
Vad är det så som är så speciellt med Batman?
– Kanske det att han är en så kallad superhjälte utan superstyrka. Han är inte onormal utan ganska vanlig fast han ju lever ett dubbelliv.
Av den stora samling som Per nu kan visa museibesökarna med allt från prylar som nyckelringar till Batman-masker och hela dräkter, kan man sluta sig till att hans samlarvurm är stor. Men han säger också att samlingen inte står framme hemma och berättar också att han hittills velat vara ganska anonym med sitt samlande. Och han vill inte heller vara med på någon bild.


Filmer och prylar
Någon brist på Batman-prylar är det inte i dag. Sedan serien med nya Batmanfilmer inleddes 1989 har varje filmpremiär också gett en mängd nya samlarprylar med Batman-anknytning. Per har givetvis samtliga Batmanfilmer, inklusive den som kom redan 1966. Affischer på dem alla finns med på utställningen.


Seriemagasin
Vill man fånga in lite sällsynta saker i utställningen kan man till exempel hitta en svensk serietidning med Läderlappen och Robin från 1951.
– Det är det tredje numret som kom på svenska, konstaterar Per.
Man kan se att Batman förändrats en del genom åren, eller hur?
– Ja visst. I dag är han betydligt vildare än den pyjamasfigur han en gång var och de filmer som görs i dag riktar sig inte till barn på det sätt som filmen och tv-serien från sextiotalet gjorde, säger Per Didriksson som också erkänner att han själv nog identifierar sig mera med den Batman som fanns i hans ungdom.
Utställningen, som finns på Torget i museet, pågår till den 7 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax